open-navfaktor-logo
search
Istekao rok i donacije
Sve bilo ugovoreno, ali kuća nema: Zašto je najmanje 110 izbjeglih i raseljenih porodica ostalo "na leru"
Višegodišnji Regionalni stambeni program, kroz koji je u Bosni i Hercegovini trebalo biti izgrađeno ili obnovljeno 3.137 kuća i stanova za izbjeglice, raseljene osobe i povratnike, završen je sredinom ove godine. Većina porodica dobila je ključeve svog doma, ali dio njih ostao je "na leru".
11.12.2023. u 20:59
get url
text
Foča
Foča

Moraju čekati da država osigura nova višemilionska sredstva jer izvođači radova nisu obavili ugovoreni posao, a donatorski novac bio je dostupan do 30. juna ove godine, kada je projekat zatvoren.

- Po završetku projekta, osim dvije stambene zgrade u RS-u sa po 15 stanova koje su ugovorene, a nisu završene, ostalo je nedovršeno i 219 ugovorenih porodičnih kuća u 24 općine u RS-u, od čega radovi na 110 kuća nisu ni otpočeli, dok na 109 kuća nisu u potpunosti završeni – odgovor je Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upućen na zastupničko pitanje o Regionalnom stambenom programu.

To znači da je na čekanju ostalo 249 porodica za čije su stanove i kuće postojali ugovori.

Kada je u pitanju obnova i izgradnja porodičnih kuća, s četiri izvođača radova je zaključeno 15 ugovora za 378 kuća na području 24 općine u entitetu RS. Za 17 kuća je obustavljena realizacija jer su korisnici, koji su bili sami u domaćinstvu, preminuli, odustali od donacije, prodali imovinu i slično. Potpuno su završene 142 kuća, a nezavršeno ili čak nezapočeto je ostalo, dakle, 219 kuća.

VEZANI TEKST - Hurtić: Propalo devet miliona eura za 345 stanova, pokušat ću uzeti kredit da se to završi

- Postupke javne nabavke proveo je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije kao ugovorna strana koja ima ulogu jedinice za provedbu Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, a supotpisnici ugovora na strani naručioca su i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao ugovorna strana odgovorna za vođenje i monitoring, te Fond za povratak BiH kao ugovorna strana obavezna za finansijsku realizaciju ugovora – navode iz državnog ministarstva.

Od ovih 219 kuća, za njih 110 uopće nije ni započeta obnova ili izgradnja, a 109 ih nije završeno. Od tih 110 nezapočetih, njih 83 se odnose na dva ugovora, jedan zaključen sa firmom Enikon-gradnja Zvornik i drugi zaključen s firmom Konstruktor Foča.

- Ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji 62 stambene jedinice na podrudju općina Zvornik (56) i Osmaci (6) zaključen 18. maja 2021. godine u postupku javne nabavke s firmom Enikon-gradnja raskinut je 7. februara 2022. s obzirom na to da izvođač nije bio u mogućnosti realizovati ugovor usljed drastičnog skoka cijena građevinskih materijala i nedostatka radne snage – piše u odgovoru Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nadalje, s firmom Konstruktor ugovor je zaključen 19. oktobra 2021. godine za obnovu i izgradnju 21 kuće na području Čajniča i Rudog.

- Međutim, navedeni ugovor je poništen u skladu sa zakonom, jer izvođač nije dostavio bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla u ugovornom roku. Ostalih ponuđača kojima se u ovakvom slučaju mogao dodijeliti ugovor, nije bilo u postupku predmetne javne nabavke – navode iz Ministarstva.

Ugovori za ostalih 27 kuća na kojima radovi nisu ni počeli bili su zaključeni s firmama Enikon-gradnja, Energetik Banja Luka, Konstruktor Foča i Seta inženjering Zavidovići. Nije pojašnjeno gdje su bili problemi s ovim ugovorima.

Također u odgovoru na zastupničko pitanje nije precizirano ni šta je sa nedovršenih 109 kuća među kojim ima i onih gdje je izvedeno tek četiri posto radova, ni šta je sa dvije zgrade sa ukupno 30 stanova.

Tabela obnove kuća

Spisak izvođača i stanje radova za 219 kuća

- Razvojna banka Vijeća Evrope, koja upravlja Fondom Regionalnog stambenog programa, nije odobrila ponavljanje tendera iz donatorskih sredstava jer su donatori svoje obaveze izvršili, dok je od 20 miliona KM na koje se obavezala BiH, osigurana okvirno polovina, uglavnom kroz negotovinske doprinose lokalnih zajednica (u građevinski opremljenom zemljištu, troškovima priključaka na komunalnu infrastrukturu, raznim taksama i slično) – ističu u Ministarstvu.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je procijenilo da je za pokretanje novih tendera potrebno oko deset miliona KM, i to 6,7 miliona KM za kuće na kojima radovi nisu ni počeli i 3,3 miliona KM za nedovršene stambene objekte.

Ovaj novac je Ministarstvo zatražilo u državnom budžetu za iduću godinu, čiji nacrt još nije sačinjen, a ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić je već najavio da će budžet institucija BiH u idućoj godini biti manji nego ove.

Paralelno, kako je odgovoreno, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH inicira da se i na drugi način pokuša doći do novca, kao što je kreditno zaduženje, mogućnost korištenja prihoda od naplaćenih penala, finansiranje iz budžeta drugih nivoa vlasti.

- Do odobravanja sredstava od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini ili iz drugih izvora, svi izabrani korisnici ostaju na čekanju budući da je rok izgradnje / obnove njihovih stambenih objekata istekao 30. juna 2023. godine, do kada su bila dostupna donatorska sredstva – zaključili su u Ministarstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.