open-navfaktor-logo
search
Već šest ove godine
Sve će to narod platiti: I lažne dojave o bombama dobro dođu za skupljanje političkih poena
U sarajevskom Općinskom sudu 10. 11. i 12. maja nije održano nijedno ročište, jer su svi uposlenici i stranke Suda morali biti evakuirani zbog lažnih dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi.
13.05.2022. u 17:21
get url
text

Pored Općinskog, ročišta su odgoođena i u Kantonalnom sudu jer dijele s njima istu zgradu.

Iz Općinskog suda jučer su saopćili da je zbog ove vanredne situacije odgođeno čak oko 670 ročišta koja su bila planirana za ova tri dana. To međutim nije spriječilo da se na društvenim mrežama, a onda i u pojedinim medijima, u prvi plan izbaci informacija da je jedno od ročišta koje je odgovođeno ono o izjašnjenju o krivnji Asima Sarajlića, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica u slučaju poznatom javnosti kao afera "Asim". Ovih drugih 669 stranaka valjda nemaju nikakve šanse da budu povezane sa ovim dojavama. Jer Asim.

Nešto manji broj ročišta odgođen je i u Kantonalnom sudu. Jedno od ročišta koje je odgoođeno je i ono u predmetu "Pravda". U ovom predmetu, nakon brojnih odgađanja u proteklih pet godina, trebalo je ponovo početi suđenje Aliji Delimustafiću i drugima, optuženim za organizirani kriminal i druga krivična djela. Zbog dojave o bombi, "Pravda" će ipak morati sačekati još malo.

VEZANI TEKST - Općinski sud Sarajevo: Zbog lažnih dojava o bombi odgodili 670 ročišta

 

Iz Općinskog suda su upozorili da se već duži period susreće sa problemom lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama u zgradi suda, pri čemu se svaki put potpuno obustavlja rad suda do okončanja kontra-diverzionog pregleda prostorija.

- Uposlenici su primorani napustiti radna mjesta, otkazuje se veliki broj ročišta, a što ima nesagledive posljedice na rad suda, ostvarenu normu sudija, rad pisarnica, ali i na materijalne troškove kako suda, tako i stranaka u postupku - navode iz Suda.

Svakome ko je barem jednom posjetio zgradu Općinskog i Kantonalnog suda poznato je da Sudska policija na ulazu u zgradu kontroliše sve osobe koje ulaze u prostorije suda, a skeniraju se i svi predmeti koje stranke sa sobom unose u zgradu.

I pored te činjenice, ukoliko stigne dojava o bombi, iako su realno šanse da je neko mogao unijeti bilo šta u Sud minimalne, policija je, kako nam je danas rečeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, dužna svaki put evakuirati sve osobe i obaviti KDZ-pregled, jer ih na to obavezuje zakon.

Povodom posljednjih dešavanja s dojavama o bombama u Sudu, oglasio se i Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH, koji nije odolio propustiti i ovu priliku ne bi li ubrao koji politički poen.

On je, naime, saopćio da je Ministarstvu prometa i komunikacija i Regulatornoj agenciji za komunikacije uputio zastupničku inicijativu za obaveznu registraciju kupaca dostavom ličnih podataka prilikom kupovine prepaid usluge za mobilne telefone.

Naveo je da je ova mjera predstavlja način borbe protiv pojedinaca koji putem anonimnih brojeva, odnosno putem mobilnih telefona koji posjeduju prepaid paket, upućuju lažne dojave o postavljenim bombama na sudovima ili u obrazovnim ustanovama.

- Vrlo je simptomatično da BH Telecom, čiji je direktor Sedin Kahriman, koji je i v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA, ali i drugi operateri u kojima su kadrovi vladajućih stranaka, nisu samoinicijativno uveli ovu mjeru - naveo je Arnaut, za čiju će se inicijativu ispostaviti da ipak nije baš tako originalna.

Danas se, naime, oglasilo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, iz kojeg su naveli da su upravo ovakvu inicijativu, još prije godinu uputili Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

VEZANI TEKST - VSTV se oglasio o lažnim dojavama o bombama u sarajevskom Općinskom sudu

 

- VSTV BiH ističe da je evidentna učestalost upućivanja anonimnih prijetnji po ljudske živote kao i lažnih dojava o postavljanju minsko eksplozivnih naprava, koje postaju jedan od najvećih problema za normalno funkcionisanje pravosudnih institucija, kako i drugih institucija državne službe i objekata u kojim se okuplja veći broj građana i gdje mogu nastupiti značajne posljedice po život i zdravlje istih - naveli su iz VSTV-a.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo kazali su nam da su u toku prošle godine imali tri dojave o navodno postavljenim bombama u sudovima, dok ih je u prvih pet mjeseci ove godine bilo već šest.

Za sve se ispostavilo da su lažne, ali kako ističu iz policije, oni svakoj takvoj dojavi moraju pristupiti maksimalno ozbiljno i ništa se ne smije prepustiti slučaju.

Kada su u pitanju enormni troškovi koji nastaju ovakvim neozbiljnim ponašanjem, koje je uzgred i krivično djelo, to će ionako sve platiti građani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.