open-navfaktor-logo
search
Koji su uvjeti
Sve češće se čuju zahtjevi: Koliko je realna priča o ubrzanoj proceduri prijema u NATO?
Posljednjih dana čuju se pozivi i apeli, koji dolaze i od političara, za ubrzan prijem Bosne i Hercegovine u NATO.
07.03.2022. u 13:27
get url
text

Nedavno je i Kosovo od SAD-a zatražilo da uspostavi trajnu bazu američke vojske u toj zemlji te da ubrza primanje u NATO nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

No, vojni analitičar Hamza Višća istakao je da priča o ubrzanoj proceduri prijema u NATO ne stoji i da je to priča onih koji ne razumiju NATO.

VEZANI TEKST - Kurti traži da Kosovo prime u EU i NATO: Napast će nas Putin

- Prijem u NATO zavisi od političke volje s obje strane, dakle BiH i članica NATO-a. Pristupanje se potvrđuje u parlamentima tih članica. Ne vjerujem u ubrzanu proceduru prijema ni u Evropsku uniju jer niko ne bi htio da jedan od, kako oni kažu, glavnih gradova, koji donosi odluke, bude razjedinjen kao što jeste naše Predsjedništvo. NATO donosi odluke konsenzusom. Imati članicu koja nema zajednički stav... Oni ne bi htjeli imati nekoga od koga im nešto zavisi jer ako je jedna zemlja protiv, nema odluke – dodao je Višća.

Kazao je da ne postoji nikakva ubrzana procedura prijema, već samo procedura da ispunimo neke političke i organizacione zahtjeve. Kada to ispunimo i pošaljemo im da hoćemo, oni razmatraju i odlučuju.

- Ispunili smo samo jedan ozbiljan zahtjev, dovođenje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pod parlamentarnu kontrolu. Sve drugo, ne da tapkamo nego idemo unazad. Tu su reforma sudstva, riješiti pitanje finansiranja, ekonomske odgovornosti. Pet je oblasti u Akcionom planu. Da zavisi od vojničkih mišića, davno bismo bili u NATO-u. Ali zavisi od onoga koji neće da modernizuje vojsku, koji hoće da sredstva dijeli "na tri pekare" – naglasio je Višća.

Napomenuo je da Kosovo ima sreću da tamo postoji NATO i ne mogu biti napadnuti.

- Imamo mi NATO štab u Sarajevu koji je tu da bi pomogao BiH i reformi odbrane, sigurnosnog sektora. Kada je riječ o sigurnosti, EUFOR, odnosno Evropska unija ima sporazum s NATO-om da bi na poziv EU-a NATO mogao da interveniše u zaštitu Evropske unije, a to znači i zaštiti njene misije ovdje – pojasnio je Višća.

VEZANI TEKST - Stoltenberg: NATO mora podržati BiH i Gruziju koje su pod rizikom, moramo izbjeći sukob

Josip Brkić, predsjedavajući Komisije Bosne i Hercegovine za saradnju s NATO-om i zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, pak kaže da ubrzana procedura postoji, ali u političkom smislu.

- Bosna i Hercegovina od svih zemalja aspiranata, gdje su još Ukrajina i Gruzija, jedina je u statusu MAP-a. Nema niko ispred BiH u formalno-pravnom smislu. Formalno-pravno nije dolazilo do promjene u procesu pristupanja, politici otvorenih vrata. Ali danas nije ista situacija kao prije 15 godina, i kako danas imamo izrazito povišen interes i NATO-a na području jugoistočne Evrope, pogotovo BiH, očekujem integracijske pomake u vremenu ispred nas. Nemojte misliti da će to biti brzo i na mala vrata, ali ova situacija pomaže da BiH bude riješena u trbuhu Evrope – dodao je Brkić.

Kazao je da očekuje i povećan interes i interakciju BiH i NATO-a.

- S NATO-om imamo redovne političke konsultacije. Bio sam tamo na tri-četiri dana pred napad na Ukrajinu. Sve zemlje su bile tu i bile su zainteresirane za stanje u BiH i regiji jugoistočne Evrope. Vidi se povećan interes NATO-a prema nama i mislim da je to dobro – rekao je Brkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.