open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
"Sve je to populizam": Kakva pitanja postavljaju zastupnici?
Zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imaju mogućnost postavljati pitanja od javnog interesa, a institucije imaju obavezu odgovoriti na sve što ih parlamentarci pitaju.
21.11.2021. u 08:37
get url
text

I dok neki rijetko kad iskoriste ovu mogućnost, drugi je obilato koriste. No, koliko zastupnike i delegate zaista interesira nešto što je od važnosti za građane, a koliko se iza postavljenog pitanja krije populizam?

Pitanja raznim institucijama Bosne i Hercegovine, ali i na drugim nivoima vlasti, najčešće postavljaju opozicioni zastupnici i delegati. Tako ih je, između ostalog, interesiralo koliko bh. institucije troše na mobitele, koliko je potrošeno na službena putovanja ali samo do kraja 2018. godine, koliko se troši na advokatske usluge...

Nekoliko puta je pitano o ostavci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) mada se zna da je neće biti, a zabilježeno je i da je jedan zastupnik HDZ-a BiH u nekoliko navrata postavio isto pitanje, o statusu ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević.

- Nažalost, kod nas je sve populizam, a populizam je odraz primitivizma. Sigurno je da će zastupnici raspravljati o stvarima koje se njih tiču, a ne u interesu države. Mnogi su u politici radi pozicija, materijalne koristi. Pitanja o troškovima - sve je to populizam. Ako nisam ja putovao, što je putovao onaj drugi. Ako ne vide sebe, kritizirat će – stava je Vehid Šehić, politički analitičar.

On smatra da bi zastupnici trebali baviti time kako ove političke tenzije izliječiti, kako implementirati odluku Evropskog suda za ljudska prava, kako poboljšati ekonomsko-socijalni status građana, kako pomoći građanima.

- Imamo više od stotinu stranaka, a malo je kvalitetnih – dodao je Šehić.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je da je dosta pitanja koja se postavljaju čisti populizam.

- Kada neko postavi više od 50 pitanja, on ili nije informiran ili ne čita. Pokreću se inicijative za koje se zna da ne mogu biti riješene, ali je važno da se zapiše da je pokrenuto – dodao je Osmanović.

Mirjana Marinković Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, istakla je da se ona trudi postaviti pitanja koja su od interesa za građane, navodeći kao primjer pitanje o troškovima reprezentacije.

- Raspolaganje budžetskim novcem, javnim novcem, je od interesa za građane. Potrošnja, ugovori o djelu, su pitanja na koja ukazuju revizori. Pitala sam i o tablama na graničnim prijelazima, gdje je tabla entiteta veća od table države, a to je zabranjeno postojećim propisima – rekla je Marinković Lepić.

Dodala je da su takva zastupnička pitanja korisna ako će uroditi plodom i imati epilog u pravcu smanjenja troškova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.