open-navfaktor-logo
search
Uz disciplinu građana 
Sve mjere u vezi s koronavirusom u RS-u ostaju na snazi do 27. aprila, ublažavanje moguće početkom maja
Sve odluke koje su do sada donesene u RS-u, a u vezi sa širenjem koronavirusa i posljedicama, produžene su do 27. aprila.
13.04.2020. u 14:58
get url
text

Saopćio je to danas premijer RS-a i komandant Štaba za vanredne situcije u RS Radovan Višković.

On poručio da je epidemiološka situacija u RS-u stabilna i da nema eksplozivnog rasta oboljelih.

Danas je na sjednici štaba donesena odluka o nabavci 10.000 litara 70-postotnog alkohola, za šta će biti izdvojeno 95.000 KM.

Višković je kazao da je u RS-u u toku dezinfekcija koju obavljaju stručnjaci iz Rusije, a koja je krenula od Banje Luke, dok bi se trebala nastaviti i u drugim zdravstvenim i drugim objektima u ovom entitetu.

- Oni su do sada koristili svoja sredstva, a sada im je potrebno da RS obezbijedi dodatne količine 70-postotnog alkohola, te smo se opredijelili za hitnu interventnu nabavku – dodao je Višković.

Naveo je i da će biti testirani svi koji su boravili u karantinu u lokalnim zajednicama, a gdje su smješteni nakon prelaska granice, ukoliko se potvdi da je neko od osoba koji tamo borave pozitivan na Covid-19.

- To sada možemo raditi jer je RS nabavila dovoljne količine testova i želimo da testiramo i obuhvatimo i sve one koji su se nalazili određeno vrijeme na određenom prostoru, pa kada ih pustimo iz karantina, da imamo nalaz – dodao je Višković.

Višković je istakao i da, ukoliko se zadrže aktuelni trendovi u RS, "fleksibilnije mjere" je moguće očekivati od 10. maja.

- Nadam se da ćemo već od 10. maja biti u poziciji da kažemo da je pandemija dobrim dijelom iza nas i da se možemo vraćati svakodnevnom životu i obavezama – rekao je Višković.

Kazao je da će u narednih nekoliko dana predsjendica RS Željka Cvijanović obaviti razgovore sa crkvenim zvaničnicima, kako bi se vidjelo na koji način najbezbjednije obilježiti predstojeće praznike u RS, odnosno Vaskrs, kao i nekoliko slava koje obilježavaju pravoslavni vjernici.

- Petak i ponedjeljak su neradni dan u RS i sigurno je da ćemo odluku o ogbraničavanju kretanja između lokalnih azjednica proširiti da to možda važi od 12 sati u petak do ponedjeljka. U ovom momentu ne planiramo o cjelodnevni policijski čas – dodao je Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.