open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Sve po propisu koji ne mijenjaju: Ko od zastupnika i delegata stiče uvjete za otpremninu, penziju i plaću
Nezadovoljstvo javnosti izazvala je informacija iz aprila ove godine da su zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Jakov Galić (SP) i delegat Bariša Čolak (HDZBiH) dobili skoro po 30.000 KM otpremnine, a potom nastavili primati plaću kao parlamentarci uz pravo da primaju i penziju. No oni nisu ni prvi, a gotovo je sigurno da neće biti ni posljednji slučajevi.
18.11.2021. u 19:17
get url
text

Sve je po zakonima i propisima, a o njihovoj promjeni skoro da se ne razmišlja pa da, na primjer, ne dobijaju otpremninu odmah nego po isteku mandata, ili da uz penziju ne primaju zastupničku plaću već samo paušal, ili da zalede penziju dok primaju plaću.

- Bilo je nekih razgovora, rasprava o tome, ali ništa konkretno u smislu izmjene – kazali su nam neki od članova Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Prijavljivan da je na poslu dok je bio u penziji, službenim autima prave nerealne relacije

Galić je prošle godine penzionisan, a istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH ima primanja od oko 5.600 KM. Čolak je penzionisan ove godine, a u Parlamentu BiH ima primanja od oko 5.700 KM.

Pravo na penzionisanje i otpremninu ove su godine stekli Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZBiH koji je u avgustu napunio 65 godina starosti, zatim Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA koji je u junu napunio 65 godina starosti, Nikola Špirić (SNSD), prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda koji je u septembru napunio 65 godina, kada i Mirko Šarović, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BIH i predsjednik te stranke.

Pojedini mediji su objavili da su oni poslani u penziju i da su Čović i Izetbegović dobili po 30.000 KM otpremnine, što je dan kasnije demantovano iz Parlamentarne skupštine BiH, uz pojašnjenje da Zajednička administrativna komisija nije (još) donijela rješenja o penzionisanju i odluke o otpremnini.

Budući penzioneri

Jedini se odmah nakon ove vijesti oglasio kabinet Bakira Izetbegovića navodeći da nije penzionisan, nije dobio otpremninu, a da će je, ako je dobije, usmjeriti udruženjima i pojedincima.

- Prema tumačenju nadležnih službi, ne postoji zakonski osnov po kojem bi se Izetbegović mogao dobrovoljno odreći otpremnine. Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima - saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića.

VEZANI TEKST - Izetbegović nije penzionisan, nije primio otpremninu, a ako dobije dat će je udruženjima i pojedincima

Ove godine će pravo na penzionisanje na osnovu godina starosti, a time i pravo na otpremninu, a zatim i povratak u parlamentarne klupe na nekoliko hiljada maraka plaće, steći Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH, koji u decembru puni 65 godina. On je izjavio da mu to nije logično i da će "vidjeti" sa administrativnom službom da otpremninu dobije kada mu istekne mandat u Parlamentu BiH.

Gledajući nadalje biografije svih zastupnika i delegata, vidljivo je da će i iduće godine Parlamentarna skupština BiH dobiti još dvoje parlamentaraca koji stiču ista takva prava. Delegat u Domu naroda Lazar Prodanović (SNSD) u martu iduće godine puni 65 godina, a dva mjeseca nakon njega i zastupnik Obren Petrović (SNSD).

Kakvi su propisi

Po Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, zaposlenik u institucijama Bosne i Hercegovine ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, ili šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije.

Ustavni sud FBiH, a prije njega Ustavni sud RS-a, su donijeli presude po kojima je penzionerima omogućeno da rade dok su u penziji. Odnosno da imaju i plaću i penziju.

Pravo na otpremninu propisano je i odlukom Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, koja također propisuje da se zastupniku ili delegatu isplaćuje plaća. Pri tome, ako zastupnik ili delegat radi negdje drugo, onda mu Parlament BiH isplaćuje razliku plaće koju bi imao da je u statusu zaposlenog u bh. Parlamentu. To znači da svaki zastupnik i delegat, bilo da je u radnom odnosu u Parlamentu ili ne, „mora“ primiti punu zastupničku/delegatsku plaću kao i paušal... O izmjeni ovakve odluke se ne govori.

U bh. Parlamentu ima još penzionera koji uz penziju primaju plaću.

Zastupnik SNSD-a Nebojša Radmanović je 2014. godine u Parlamentu BiH dobio otpremninu, ima primanja u Parlamentu od oko 5.700 KM, a u imovinskom kartonu iz 2018. godine je naveo da je te godine dobio i 13.500 KM penzije, što je prosječno oko 1.100 KM mjesečno.

VEZANI TEKST - Nakon pritiska medija zastupnica Jasmina Zubić odgodila penzionisanje do isteka mandata

Godine 2015. otpremninu iz državnog budžeta je dobila i delegat Dušanka Majkić (SNSD), čija primanja u Parlamentu iznose oko 5.600 KM, a koja je u 2018. godini prijavila 13.200 KM godišnje penzije, ili oko 1.100 KM mjesečno.

Kada i Majkić, otpremninu je dobio i aktuelni delegat Sredoje Nović (SNSD), koji je za 2018. godinu dobio 23.640 KM penzije, ili oko 1.900 KM mjesečno, dok ima i oko 5.600 KM primanja u bh. Parlamentu. Sam je nedavno izjavio da prima istovremeno i penziju i plaću.

Nada Mladina, zastupnica SDP-a u Parlamentu BiH, u parlamentarnu klupu je ušla kao penzionerka i ima plaću od oko 5.500 KM. Penzioner u Parlamenatrnoj skupštini BiH je i delegat Munib Jusufović (SBB), koji otpremninu nije dobio u državnom, ali jeste u Federalnom parlamentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.