open-navfaktor-logo
search
Povećan broj nakon pandemije
Sve više reumatskih bolesti, na udaru i mladi: Biološku terapiju u KS čeka više od 50 pacijenata
Da bi pacijentu bila uključena biološka, on mora minimalno šest mjeseci biti na konvencionalnoj baznoj terapiji. Ako u roku od šest mjeseci ne odreaguje pozitivno na lijek, tek tada stavlja se na biološku terapiju
AUTOR: A. S.
23.04.2024. u 10:50
get url
text
Radi se savremenoj terapiji, koja zaustavlja progresiju bolesti
Radi se savremenoj terapiji, koja zaustavlja progresiju bolesti
U ovom trenutku više od 50 pacijenata sa reumatskim bolestima u Kantonu Sarajevo čeka biološku terapiju, kazala nam je to Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH.
Komisija se sastaje svaka tri mjeseca
Radi se savremenoj terapiji, koja zaustavlja progresiju bolesti, a pacijentu vraća kvalitetniji život i čini ga radno sposobnim.
Tuzlanski i Kanton Sarajevo najbolje su riješili pitanje biološke terapije, pa trenutno u ova dva kantona po više od 120 pacijenata ima mogućnost primati te lijekove.
- Komisija, koja određuje ko će dobiti lijek, sastaje se svaka tri mjeseca. U KS komisija se sastala krajem januara, kada je uključeno oko 30 pacijenata. Tada je lista čekanja nulirana, ali od tada je broj povećan na više od 50 pacijenata koji čekaju da im se uključi biološka terapija. Brojke oboljelih iz mjeseca u mjesec rastu, naročito nakon pandemije koronavirusa, od kada se bilježi strahovit porast broja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatoidnih bolesti, naročito kod mladih - ističe Serdarević-Stefanišin.
Kada je riječ o KS, Udruženje se, kaže, najviše borilo, da radno sposobni dođu na listu za biološku terapiju.
- Vodili smo se tim da radno sposobni mogu doprinijeti i sebi i društvu u cjelini. Kad se osoba "ukoči", dobije deformacije na rukama, nogama, kičmi..., ona otežano radi i svi trpe, do porodice, do društva. Zbog toga smo se složili da je za državu daleko isplativije pacijentu na vrijeme uključiti adekvatnu, u ovom slučaju biološku terapiju, nego ga držati na bolovanju, upućivati ga na fizikalna i banjska liječenja. Ono što je također važno pomenuti je to da su reumatoidni artritis i ostale reumatske bolesti - sistemska oboljenja, a to znači da napadaju unutrašnje organe (pluća, srce, jetra). Uz sve to, ako se bolest još neadekvatno liječi, onda se samo na osnovnu, kaleme druge bolesti - pojašnjava Serdarević-Stefanišin.
No i pored odličnih rezultata, nisu svi kandidati za biološku terapiju.
Godišnja terapija 18.000 KM
Prema riječima predsjednice Udruženja, da bi pacijentu bila uključena biološka, on mora minimalno šest mjeseci biti na konvencionalnoj baznoj terapiji.
- Ako pacijent u roku od šest mjeseci ne odreaguje pozitivno na lijek, stavlja se na biološku terapiju. U KS ima oko 8.000 oboljelih, a 120 ih je na biološkoj terapiji, te još oko 50 koji čekaju. To pokazuje da je veliki broj pacijenata zbrinut konvencionalnom terapijom, jer su dobro reagirali na nju. Naravno, da ima pacijenata koji su dobili vidne deformitete prije nego što su došli na program biološke terapije, ali za to je kriv zdravstveni sistem što ti lijekovi nisu došli na vrijeme - kaže Serdarević-Stefanišin.
Kada je riječ o ostatku Bosne i Hercegovine, prema riječima Serdarević-Stefanišin, Brčko Distrik uspješno je riješio pitanje biološke terapije, kao i entitet RS.
- Ne možemo reći da je situacija u RS idealna, ali daleko bolje stoje nego FBiH. To znači da im liste čekanja na biološku terapiju nisu tako duge kao u Federaciji - navela je Serdarević-Stefanišin i dodala da godišnja najskuplja terapija ovim lijekovima košta oko 18.000 KM.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.