open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Sve više zaraženih u KS: Povećan pritisak na ambulante porodične medicine i pedijatrije
Povećan je pritisak na ambulante porodične medicine i pedijatrije u domovima zdravlja Kantona Sarajevo.
16.09.2021. u 08:35
get url
text

Kazao nam je to Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, i dodao da se to i očekivalo nakon godišnjih odmora i početka školske godine.

- Sve je više onih koji traže ljekarsku pomoć, a imaju simptome viroza i delta soja koronavirusa. Delta soj je itekako prisutan među stanovništvom u KS. Situaciju kompliciraju i viroze, pa neki iz straha od delta soja, dolaze u ambulante porodične medicine. Zato bih pozvao građane koji imaju stomačne probleme i enetrokolitis, da to nužno ne mora značiti da su zaraženi delta varijantnim sojem – navodi Šarkić.

Prema njegovim riječima, JU Dom zdravlja KS radi maskimalno u datim okolnostima sa raspoliživim kapacitetima.

- No, apelirao bih, naročito na pedijatrijsku, školsku populaciju da dan, dva prate stanje djeteta, probaju sanirati simptome antipireticima, i ukoliko se zdravstveno stanje ne komplikuje, ne dovode dijete u ambulantu čime će izbjeći masovne kontakte. Preporuka je da se savjet potraži putem telefona, uz testiranje koje je poželjno. Moramo učiniti sve da nam taj veliki strah od zaraze ne optereti previše zdravstveni sistem – ističe Šarkić.

Na području KS ponovo radi šest punktova za testiranje na koronavirus (Covid-centar Saraj Polje, Semizovac-Vogošća, Ilidža, Centar-Vrazova, Novo Sarajevo, Stari Grad), plus dva drive in punkta (Most Suade i Olge i na Ilidži), što je, kako kaže Šarkić, sasvim dovoljno za trenutnu epidemiološku situaciju u KS.

- Sugerisao bi građanima da je drive in punkt samo za automobile. Jeste nam najvažnija zdravstvena zaštita i usluga te da svakom građaninu izađemo ususret, ali moramo poštovati protokole. Imamo situacija da ljudi na drive in punkt dolaze bez automobila, iako za tim nema nikakvog razloga jer postoji šest mjesta gdje se mogu testirati. Mi smo, primjera radi, samo jučer ujutro u prvoj smjeni do 13 sati na drive in punktu kod Mosta Suade i Olge imali više od 100 uzorkovanja. To je zaista veliki pritisak – naglasio je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.