open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Sve zbog Čovićevog zeta: Kako je palo u vodu obrazloženje za neograničeni broj mandata u BHANSA-i
Zastupnici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine krajem ovog mjeseca će razmatrati izmjene i dopune Zakona o BHANSA-i, kojim se između ostalog ukida ograničenje broja mandata na koje ista osoba može biti imenovana za direktora i zamjenika direktora ove agencije.
25.01.2024. u 12:00
get url
text

VEZANI TEKST - Traži li BHANSA zbog Čovićevog zeta da se ukine ograničenje broja mandata za direktora, zamjenika...

Usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a potom i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zatražilo po hitnom postupku, uz opravdanje da nisu obimne.

Na čelu Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine ( BHANSA) već drugi petogodišnji mandat i posljednji koji je moguć po još aktuelnom zakonu je Davorin Primorac, često u medijima spominjan kao zet lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Ono što je interesantno je da je kao obrazloženje za ukidanje ovog ograničenja broja mandata članova Uprave BHANSA-e navedeno to da da ni u jednom zakonu ili drugom propisu Bosne i Hercegovine nije sadržan osnov za ograničenje broja ponovnih imenovanja, ali je Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH skrenuo pažnju da to nije baš tako.

- Ured za zakonodavstvo skreće pažnju na odredbu člana 34, stav 2. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH kojim je propisano da sekretara sa posebnim zadatkom imenuje institucija na određeni vremenski period koji nije duži od pet godina. Najduži period postavljenja na isto radno mjesto je deset godina. Znači, u odnosu na sve rukovodioce instutucija u statusu sekretara s posebnim zadatkom isti su ograničeni na mogućnost ponovnog imenovanja, odnosno na ukupni mandat od deset godina.

Isto tako, u gotovo svim zakonima kojim su osnovane određene institucije, a procedura imenovanja se provodi u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara BiH i drugim imenovanjima BiH, mandat je ograničen na četiri ili pet godina i isti se može još jednom ponoviti – piše u mišljenju Ureda za zakonodavstvo datom na nacrt izmjena i dopuna Zakona o BHANSA-i, koji je predložila ova Agencija i u proceduru uputilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Nakon ovoga je obrazloženje koje je dato u nacrtu zakona iščezlo i nema ga u prijedlogu zakona. Ostao je samo dio kojim se pozivaju na praksu u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji...

Mišljenje na Zakon o BHANSA

Dio iz Mišljenja Ureda za zakonodavstvo

Također, Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine je u svom mišljenju sugerisalo, između ostalog, da po pitanju ukidanja ograničenja broja mandata bude pribavljeno mišljenje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

No Ministarstvo pravde BiH, na čijem je čelu Davor Bunoza (HDZ), u svom mišljenju se nije osvrnulo na ovo pitanje.

Izmjenama i dopunama Zakona o BHNASA-i predviđeno je i ukidanje broja mandata članovima Vijeća ove agencije, dato je ovlaštenje Upravi da bez saglasnosti Vijeća BHANSA-e odlučuje o kupovini, prodaji, uzimanju kredita i drugim transakcijama vrijednim do 250.000 KM bez PDV-a, a predviđena je i nadležnost da BHANSA osniva druge firme.

Zbog uvođenja ove nadležnosti sugerisano je da bude pribavljeno mišljenje nadležnih entitetskih institucija, ali to nije učinjeno.

Ovakav prijedlog izmjena i dopuna Zakona o BHNASA-i na dnevnom je redu sjednice Zastupničkog doma bh. Parlamenta 30. januara, a Doma naroda 31. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.