open-navfaktor-logo
search
Povodom 1. marta
Svečana akademija u Vijećnici: Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje
Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u Vijećnici održana zajednička svečana akademija Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina sa teritorije Kantona Sarajevo sa koje je poručeno da se nezavisnost BiH čuva i jača na svakom pedlju zemlje.
29.02.2024. u 22:01
get url
text

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je u svom obraćanju istakla da nezavisnost države Bosne i Hercegovine, koju "smo obnovili 1. marta 1992. godine, ljubomorno, pomno i odlučno čuvamo".

- Nezavisnost se ne dobija jednom za sva vremena, zato svake godine podsjećamo kako se nezavisnost čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje i u svakom obliku. Onog momenta kada je uzmemo zdravo za gotovo i kada pomislimo da je neupitna, tog trenutka je naša nezavisnost najranjivija – dodala je Karić.  

Zato, poručila je gradonačelnica, vrijedno radimo i gradimo uvijek i na svakom mjestu, jačajmo svoju ekonomiju, sistem socijalne i zdravstvene zaštite, svoje oružane snage i policiju, svoje pravosuđe, energetsku nezavisnost, širimo svoju diplomatiju, unapređujmo svoj obrazovni sistem, zidajmo svoju državu kamen po kamen i na taj način jačajmo i gradimo našu nezavisnost.

- Napadi na nezavisnost BiH od onih koju ovu zemlju ne vole nisu nam nepoznanica, kako otvoreni, tako i podmukli i prikriveni. Mi se tih napada ne bojimo, ali ih i ne podcjenjujemo. Danas kada slavimo Dan nezavisnosti podsjećamo se i na važnost očuvanja vrijednosti multikulturalne, multinacionane, suverene, cjelovite i nezavisne države BiH. To je moralna obaveza svakog Bosanca i Hercegovca bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost – navela je Karić.   

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je podsjetio da su za nezavisnost BiH nažalost izgubljeni mnogi životi, na šta iznova uvijek treba podsjećati mlade generacije.

- Iz pijeteta za one koji su životima izborili nezavisnost i suverenitet BiH, mi se danas moramo još jače boriti da građani imaju slobodu odlučivanja o svojoj sudbini, pravo na svoju kulturu i identitet, te ravnopravno učešće u izgradnji svoje budućnosti - poručio je Uk.

Napomenuo je da je očuvanje nezavisnosti temeljni princip Vlade KS, te da je 1. mart prilika za prisjećanje na borbu za nezavisnot, ali i dan kada trebamo govoriti o godinama pred nama i izazovima sa kojima se suočavamo u procesu izgradnje demokratskog društva i prosperitetne budućnosti za sve građane.  

U okviru svečane akademije priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program, a prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti, te političkog i javnog života Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.