open-navfaktor-logo
search
Dan vakifa
Svečano otvorena džamija "Abdullah Tarmum" u Sarajevu
Povodom Dana vakifa, Muftijstvo sarajevsko, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo i Vakufska direkcija danas su upriličili svečano otvorenje novoizgrađene džamije "Abdullah Tarmum" u Gornjim Kovačićima, džemat Grbavica 1 u Sarajevu.
17.02.2023. u 14:52
get url
text

Svečanom otvorenju džamije prisustvovali su muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović, glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, kao i drugi gosti.

- Ova džamija nam daje snagu da duhovno, koliko je to moguće, ojačamo u ovim vremenima u kojima imamo različita iskustva i iskušenja, s kojima se i kao pojedinci i kao narod suočavamo. Džamija koju smo danas otvorili nam daje snagu da mi čuvamo nju, a ona će, ako Bog da, čuvati nas - kazao je ovom prilikom muftija Grabus.

Naglasio je da u džamiji afirmiramo temeljne islamske vrijednosti, čuvamo džemat, kao i odgajamo mlade naraštaje.

- To je naš simbolni orijentir, prema kojem organiziramo cijeli svoj životni pogled. Vjerujemo da će mnogim ljudima u ovoj mahali ova džamija biti izvor spoznaje i svjetlosti - poručio je, između ostalog muftija Grabus, koji je danas također kazivao hutbu i predvodio džuma-namaz u ovoj džamiji.

Glavni imam Velić je naveo da je džamija "Abdullah Tarmum" 216. džamija u Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

- Danas je jako lijep dan za Islamsku zajednicu, a posebno za Medžlis Sarajevo. U društvu smo našeg dobrog naroda, naših vakifa, zajedno dijeleći radost. Džamija je dio džemata Grbavica 1. Prije agresije na našu domovinu u ovom dijelu Sarajeva nije bilo gotovo ni jedne džamije. Hvala Bogu, danas ih imamo nekoliko - izjavio je efendija Velić.

FOTO: Mina

Istaknuo je da je novootvorena džamija građena u tipičnom bosanskom stilu.

- Džamija ima drvenu munaru i krov na četiri vode, koji simbolizira vjeru u jednog Boga. Sve te strane krova se spajaju u jednoj tački, i to simbolizira vjeru u Boga. Na taj način su se gradile i naše kuće. Kroz ovu džamiju ćemo čuvati taj kontinuitet naše tradicije. Nadamo se da će biti mjesto naših okupljanja - kazao je Velić.

Posebnost današnje svečanosti se ogleda u činjenici da je održana povodom Dana vakifa.

- Kao Islamska zajednica od 1935. godine smo u prilici da obilježavamo Dan vakifa. Svih ovih 88 godina obilježavamo ga na način da odajemo priznanje svim našim vakifima u Bosni i Hercegovini. Također, na ovaj način se podsjećamo da je vakuf trajno dobro. Ponosni smo na vakife u Bosni i Hercegovini, ali i na naše prijatelje vakife iz drugih dijelova svijeta - izjavio je direktor Vakufske direkcije Zajimović.

Otvorenju džamije je prisustvovao i njen vakif Ihab Osman Tarmum iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Ova džamija je vakuf za mog rahmetli sina Abdullaha Tarmuma. Želim zahvaliti Islamskoj zajednici i Vakufskoj direkciji na uspješnoj realizaciji i izgradnji ove džamije - kazao je on.

U džamiji se u okviru redovnih aktivnosti održava mektepska pouka, obavlja džuma-namaz i pet dnevnih namaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.