open-navfaktor-logo
search
Olimpijski centar
Svečano otvorena skijaška sezona na Bjelašnici, djeci polaznicima podijeljene besplatne ski karte
Na Bjelašnici je dana zvanično otvorena zimska sezona skijanja.
10.12.2023. u 13:26
get url
text
Otvorena sezona na Bjelašnici
Otvorena sezona na Bjelašnici

Kako je saopćeno iz Olimpijskog centra Bjelašnica, svečanom otvaranju sezone sezone prethodilo je sinoć besplatno noćno skijanje za sve posjetitelje na stazi Kolijevka. 

Najavili su da posjetioce očekuje popust 40 posto na dnevne ski karte.

- Proteklih dana sistem osnježivanja radio je 24 sata dnevno, tim osnježivača se borio sa izazovima vremenskih uvjeta, sa snažnim udarima vjetra i visokim temperaturama. Proteklih sedmica su svi neumorno radili kako bi skijaške staze i skijalište bile spremne za nadolazeću sezonu - naveli su u saopćenju. 

Jasmin Mehić, direktor preduzeća "ZOI'84", kazao je da je prošlo dosta vremena otkako smo mogli računati na prirodni snijeg, te se stoga sistemi za osnježivanje koriste punim kapacitetom. Dodao je da je sistem nadograđen s novih 30 topova i više od 11 kilometara cjevovoda, a da u proljeće nastavljaju s njegovom nadogradnjom i sa izgradnjom novog akumulacionog jezera.

U saopćenju je istaknuto da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo prvog dana nove sezone dodijelio besplatne ski pasove namijenjene isključivo djeci polaznicima ski i para-ski škola, s ciljem da od ranih godina gaje ljubav prema zimskim sportovima.

- Moramo njegovati i ulagati u ovo šta imamo, prvenstveno u nastavak obnove i izgradnje žičara, obnove voznog parka, uređenje staza, sistem osnježivanja i ostale infrastrukture. Trebamo biti ponosni i pričati o ljepotama i značaju Bjelašnice i same blizine sarajevskog aerodroma, hotela koji su finansijski prihvatljivi i sve su to mogućnosti još većeg razvoja turizma. I moram spomenuti da ćemo i ove sezone oficijelno biti domaćini FIS Europa Cupa pored ostalih zimskih dešavanja - izjavio je ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda.

Press konferencija OC Bjelašnica

Na konferenciji za medije prisustvovao je i ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, koji je rekao da Ministarstvo ima jasno opredjeljenje u kontekstu razvoja Bjelašnice i Igmana, te podsjetio da su zaključili sporazume od oko 20 miliona KM vrijednosti ulaganja.

- Blizu smo i rješavanja novog regulacionog plana to jest izmjene i dopune postojećeg regulacionog plana iz 1982. godine, što je neophodno da bismo se mogli dalje razvijati. Ukoliko usvojimo u što skorijem vremenu, a vjerujem da hoćemo, onda pričamo o novim žičarama, gondolama, ski stazama što će obogatiti ovaj prostor - kazao je Mijatović.

Iz Olimpijskog centra Bjelašnica su saopćili da narednih sedmica nastavljaju s pripremama drugih staza i otvaranju skijališta u punom kapacitetu.

- Olimpijski centar Bjelašnica će 16. i 17. februara 2024. godine po drugi put biti domaćin FIS Europa Cupa u alpskom skijanju. Organizacija ovog velikog događaja po drugi put potvrđuje da je Bjelašnica zadovoljila visoke kriterije Međunarodne skijaške federacije (FIS) što je rezultat kontinuiranog ulaganja u razvoj ski centra i jasne strategije Uprave da OC Bjelašnicu vrati na listu važnih skijaških destinacija. Izuzetna je čast i velika odgovornost vidjeti Bjelašnicu u društvu najvećih skijaških centara - rekao je direktor ZOI'84 Jasmin Mehić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.