open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Svečano promovirano 558 diplomanata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru
Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru ove godine obilježava 46 godina uspješnog rada, razvoja i djelovanja, a nakon bogatog i raznovrsnog programa danas je kao finalna aktivnost održana svečana promocija i dodjela diploma za 558 studenata.
18.02.2023. u 13:40
get url
text

{$galerijaFotografija}

Rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović tom je prilikom kazala kako mlade ljude treba obrazovati na način da se uspješno nose s promjenama koje se očekuju u budućnosti.

- Sigurna sam da će znanja, vještine i kompetencije koje su studenti stekli na našem Univerzitetu kroz kvalitetne studijske programe, brojne radionice, simulacije suđenja, debatna takmičenja, učešće u projektima i slično, znati primijeniti u budućem profesionalnom radu i pozitivnim primjerom ukazivati na kvalitetne puteve u obrazovanju budućih mladih generacija – istaknula je rektorica.

Dodala je kako je temeljna namjera obrazovati kadar koji će biti spreman odgovoriti izazovima tržišta rada, prije svega u Bosni i Hercegovini.

- Garancija, koju studenti stječu ovom diplomom ne samo u znanju, nego i u upornosti, trudu i zalaganju, jeste garancija svim našim budućim poslodavcima da su naši studenti spremni na odricanje i na sve ono što krasi jednog radnika i osobu koja može iznijeti procese u narednom periodu – naglasio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

Predsjednik Unije studenata Kenan Begović podvukao je kako studenti, kao mladi ljudi, trebaju težiti ka izgradnji društva znanja te je poručio kako cijeni svaki trud koji se uputi ka mladima i njihovom uspjehu zbog čega je apelirao na društvo da pridaje mladima mogućnost obrazovanja i što bolji položaj u zajednici.

Haris Šunje diplomirao je na Nastavničkom fakultetu na Odsjeku psihologija i sociologija, a master studij nastavlja na Odsjeku psihologije. Smatra kako je diploma ulaznica za daljnji razvoj te kako je ovaj studij studentima ponudio znanje, dok je na studentima kako će ga iskoristiti s obzirom na spremnost i motivaciju.

Ovaj diplomant jedan je od dobitnika Rektorove nagrade za koju je kazao da je riječ o velikom priznanju truda i rada kojega student treba iskoristiti kao dodatnu motivaciju za osobni razvoj.

- Maturantima i budućim studentima želim da dođu na Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru i da upišu Fakultet humanističkih nauka gdje će steći znanje i vještine koje su potrebne kako bi bili konkurentni na tržištu rada – poručila je Zerina Osmanović, koja je diplomirala na Fakultetu humanističkih nauka na Odsjeku za komunikologiju.

Pored svečane promocije i dodjele diploma, u okviru obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta održana je projekcija filma u znak sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića. Zatim je upriličena svečana sjednica Senata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru na kojoj su dodijeljene rektorove nagrade i priznanja, a održana je i promocija izdavačke djelatnosti Univerziteta.

Održan je masterclass pod nazivom "Put do izvrsnosti", kao i sportske aktivnosti te su promovirani naučno-istraživački i međunarodni projekti i doktori znanosti Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

diplome.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.