open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Svečanom akademijom obilježena 30. godišnjica Odreda policije "Bosna"
Akademijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu obilježeni su 30. godišnjica i Dan Odreda policije za specijalne namjene "Bosna" čiji je otpor u prvim danima ratne opsade Sarajeva aprila 1992. godine imao ogroman psihološki efekat za stanovnike.
05.04.2022. u 20:05
get url
text

Osim bivših i sadašnjih pripadnika specijalnih snaga policije i drugih gostuju, akademiji su prisustvovali fedealni, kantonalni i općinski dužnosnici u Sarajevu.

Kemal Ademović, ratni komandant Odreda "Bosna", u izjavi novinarima uoči akademije je podsjetio na 5. april ratne 1992., kada je specijalna jedinica unutrašnjih poslova djelovala kao borbena formacija suprotstavivši se napadu agresora na policijsku školu na Vracama.

- Tog 5. aprila blokirali su Sarajevo, htjeli su da nas unište, ali su hrabri specijalci stali na branik grada i ostali tu do kraja - Ademovićeve su riječi.

Tokom četvorogodišnje opsade grada, poginuo je 81 pripadnk ovog odreda, među njima i jedna žena, podsjeća Ademović i dodaje da jedinica, iako organizovana formacija, nije pripremana za vid oružane borbe kakav će uslijediti u sudbinskim danima, u odbrani grada.
 
Predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje 30. godišnjice Omer Osmanović, pripadnik ove jedinice i sadašnji ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo, ponosan je, kaže, na članstvo u toj jedinici, koje on smatra i kao sticanje nove životne vrijednosti te prijateljstava za sva vremena.

Osmanović kaže da sjećanje na 81 poginulog specijalca ne smije izblijediti nikad jer su za odbranu grada dali živote kao pripadnici jedinice koja će uvijek biti ponos, za šta je vrijedilo živjeti.
 
Ajdin Smailbegović, predsjednik Udruženja veterana Odreda "Bosna", naglašava značaj kulture sjećanja i dodaje da je 5. april datum posvećen šehidima i poginulim braniteljima.

Smailbegović je podsjetio na teške dane agresije na Bosnu i Hercegovinu i na njen glavni grad, ali i na herojsku odbranu.
 
Obilježavanje 30. godišnjice Odreda za specijalne namjene "Bosna" sudbinski je povezano s 30. godišnjicom od početka ratne opsade Sarajeva.

Ova godišnjica obilježava se nizom manifestacija i počela je sinoć u gradskoj Vijećnici, objektu koji je tokom opsade pretrpio teška razaranja, a danas je ponovno reprezentativni simbol glavnog grada Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.