open-navfaktor-logo
search
Saopćila Ambasada
Švedska će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici
AUTOR: Faktor
25.04.2024. u 12:20
get url
text
FOTO: Švedska ambasada u BiH
Švedska će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a kojom bi se 11. juli trebao proglasiti "Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995." te će na taj način odati počast žrtvama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici, saopćila je Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.
- Genocid u Srebrenici koji se dogodio 1995. godine potvrđen je u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Švedska stoga kosponzorira Nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici kako bi odala počast žrtvama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici.
Genocid u Srebrenici koji se dogodio 1995. godine nikada ne smije biti zaboravljen ili minimiziran. Moramo se sjećati i odavati počast žrtvama, doprinositi pomirenju i učiti iz historije. Neprihvatljivo je negirati postojanje stravičnih zločina koji su počinjeni tokom konflikta, podjednako kao što je neprihvatljivo veličanje pojedinaca koji su proglašeni krivim za ove zločine. Očekuje se da će se Generalna skupština UN-a 2. maja izjašnjavati o Rezoluciji - dodaje se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.