open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Švedska: Komšić uoči Međunarodnog foruma o holokaustu podsjetio na genocid u Srebrenici
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovali su večeri koju je organizovao Stefan Lofven, premijer Švedske, za zemlje učesnice Međunarodnog foruma o holokaustu koji se održava sutra u Malmeu, javlja Anadolu Agency (AA).  
12.10.2021. u 22:11
get url
text

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Komšić je izjavio da je holokaust kao jedinstven i sistemski planiran zločin protiv jednog naroda - Jevreja, ostavio trajne posljedice na društvo u kojem živimo.

Podsjetio je da je genocid počinjen nad Jevrejima, tokom postojanja kvisilnške Nezavisne Države Hrvatske, kao i zločini počinjeni nad Srbima i Romima, ali i brojnim političkim protivnicima tog režima, ostavio nesagledive posljedice i pokazao koliko ljudski um može biti opasan i zao.

Komšić je istakao da je to stvorilo obavezu da se borimo protiv svih oblika ideologija koje počinju na mržnji, segregaciji i netoleranciji.

- Nažalost, i novija historija pamti stradanja i zločine koji su se desili u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih. Genocid počinjen u srcu Evrope, u Srebrenici, koji je odnio veliki broj žrtava, još jednom je pokazao da velike zločinačke ideologije nisu prošlost, već i sadašnjost - naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Komšić je poručio i sljedeće: 

- Međunarodni forum posvećen sjećanju na holokaust i borbi protiv antisemitizma prilika je da kao lideri zemalja iz kojih dolazimo razmijenimo iskustva i pošaljemo jasne poruke. Nažalost, fašizam i antisemitizam jačaju svugdje u svijetu i potrebno je blagovremeno djelovati kako bismo zajedničkim snagama spriječili njihovo širenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.