open-navfaktor-logo
search
Hronologija
Svi čekaju Schmidtovu odluku o državnoj imovini: Da li je upitna budućnost BiH bez imovine?
Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, govorio je nedavno za njemačke medije o državnoj imovini i potencijalnim rješenjima za ovaj problem. Rekao je kako će državna imovina biti podijeljena pravično.
10.10.2023. u 21:30
get url
text

VEZANI TEKST - Bećirović i Komšić uputili u proceduru državni zakon o imovini

- Pitanje državne imovine Bosne čeka na rješenje gotovo 30 godina, od kraja Jugoslavije. Moja odgovornost je unaprijediti tu podjelu. Pretpostavljam da Dodikova odlučnost u odbrani svakog kvadratnog metra državne imovine koji mu ne pripada također ima veze s visokim dugom koji je nagomilao u Republici Srpskoj. Radi se o pravičnoj podjeli državne imovine - rekao je Schmidt dodajući da postoji ideja o formiranju zajedničke državne agencije.

- Jedna mogućnost bila bi prijenos vlasništva na zajedničku agenciju, čiji bi prihodi bili pravično raspoređeni. Međutim, za to je potrebna volja za dijalogom. Svi ostali u Bosni su spremni na dijalog, samo gospodin Dodik nije - kazao je on.

Predsjednik bh. entiteta RS ne odustaje od tvrdnje da država Bosna i Hercegovina nema ni imovinu ni teritoriju. Najavljuje zbog toga blokade u državnim institucijama, prijeti otcjepljenjem RS-a. 

- BiH ima samo granicu, nema imovinu na teritoriji. Po Ustavu, BiH je sastavljena od dva entiteta, a državnost je na entitetima. Ono što isključivo nije dato BiH pripada entitetima. Mi ćemo se toga držati i u narednom periodu dogovarati naše akcije - jedna je od njegovih izjava o državnoj imovini. 

I vlast i opozicija iz RS-a uporno ponavljaju da "postojanje državne imovine BiH nije predviđeno ni Ustavom, ni Dejtonskim sporazumom" i protive se bilo kakvom nametanju zakona ili pak usvajanju u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

OHR je Schmidtovom odlukom formirao i ekspertni tim koji daleko od očiju javnosti radi na rješavanju ovog pitanja, a pokrenuli su i medijsku kampanju. 

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović uputili su prošle sedmice Prijedlog državnog zakona o imovini u zvaničnu proceduru Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Podršku su dobili od predsjednika svih stranak bh. orijentacije, te Islamske zajednice u BiH. 

Raspolaganje državnom imovinom zabranjeno je zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Taj zakon propisuje da je ništavna svaka odluka, akt, ugovor ili bilo koji drugi pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom suprotno odredbama Zakona.

VEZANI TEKST - Išerić: Vlasnik državne imovine je BiH i tačka, neka Schmidt nametne zakon

On je na snazi, sve dok ne bude usvojen novi, kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu BiH, Federacije BiH, RS-a i Brčko Distrikta. Zakon o državnoj imovini jedan je od neophodnih uvjeta 5+2 koje BiH mora ispuniti da bi OHR finalizirao svoj boravak u Bosni i Hercegovini.

U decembru 2009. godine objavljen je popis državne imovine obavljen pod pokroviteljstvom OHR-a. 

U januaru 2011. godine, kako bi spriječio promjenu vlasništva nad državnom imovinom prije nego što Ustavni sud BiH donese konačnu odluku o ustavnosti Zakona RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio je nalog o obustavi njegove primjene. Sporni zakon usvojen je u NSRS-u u septembru 2010. godine.

Dodik je 2012. godine, a što se može pronaći na web stranici predsjednika RS-a, objavio dokument pod nazivom "Dejtonska struktura Bosne i Hercegovine i pravni položaj Republike Srpske". U dokumentu je obrađeno i pitanje imovine.

- Kako Ustav BiH ne daje izričito pravo Bosni i Hercegovini na imovinu jer u nabrajanju njenih nadležnosti u članu 3.1. (od a do j), ne navodi pravo na imovinu, onda je jasno da Bosna i Hercegovina po važećem Ustavu BiH nema imovinu, niti to pravo reguliše nekim drugim članom Ustava - navodi se u ovom dokumentu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine prošle godine stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, također usvojen u NSRS-u. U aprilu ove godine visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se privremeno van snage stavlja Zakon o nepokretnoj imovini RS-a sve do konačne odluke Ustavnog suda BiH.

U aprilu ove godine zajedničku izjavu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine usaglasili su i potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH Semir Efendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.