open-navfaktor-logo
search
Čast otadžbine
Svi Dodikovi ljudi: Generali, ratni zločinci i "specijalci" traže referendum o samostalnosti RS-a
Udruženje "Čast otadžbine" je registrirano u Beogradu 2016. godine
05.07.2019. u 22:14
get url
text

Nakon što je prije nekoliko dana iskoristio glasnogovorničke usluge predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, lider SNSD-a Milorad Dodik nastavlja sa pritiscima na SDS i PDP, ovoga puta preko Udruženja "Čast otadžbine".  

Otišao je sada i korak dalje, u provođenju svojih secesionističkih planova i težnji, te putem novog glasnogovornika (Udruženja) traži raspisivanje referenduma o samostalnosti entiteta Republika Srpska, a Bosnu i Hercegovinu naziva "državnom zajednicom".

- Zvizdić uporno pokušava iznuditi odluku Predsjedništva BiH o razmještanju Oružanih snaga BiH na granici sa Srbijom, navodno zbog sprečavanja ulaska migranata iz Srbije u Republiku Srpsku. Razlog je svakom poznat, treba razdvojiti Srbe na rijeci Drini, umjesto da se dogovore sa Srbijom - ističu u Udruženju.

Iz Udruženja pitaju Mirka Šarovića "da li je patriotski tvrditi da je predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a sa najvećim povjerenjem srpskog naroda Milorad Dodik proizvođač stalnih tenzija i konflikata u zemlji i da izmišlja vanjske neprijatelje koji ugrožavaju Republiku Srpsku".

- Tvoju izjavu ne možemo pripisati neznanju već bezobrazluku i podaništvu Bakiru Izetbegoviću i SDA, kao i tvojim stranim nalogodavcima. Jasno nam je kakvu će politiku SDS sprovoditi pod tvojom jurisdikcijom - navode iz Udruženja.

U saopćenju se ističe da Srbe u Republici Srpskoj hrabri Dodikova odluka da razmještanja Oružanih snaga BiH na granici sa Srbijom neće biti i da smještanja migranata u Republici Srpskoj, također, neće biti.

Udruženje "Čast otadžbine" je registrirano u Beogradu 2016. godine. Čine ga bivši oficiri Vojske i MUP-a RS-a koji se zalažu (kako je navedeno na zvaničnoj web stranici) za: raskid svih sporazuma sa NATO-om, za savez sa Ruskom Federacijom, za raskid sa euroatlantskim integracijama, za vraćanje izvornih nadležnosti Republici Srpskoj predviđenih Dejtonskim sporazumom, za referendum o samostalnosti RS-a, za ostvarivanje punih prava srpskog naroda u svim državama nastalim raspadom bivše SFRJ...

Predsjednik Udruženja je general Rodoljub Anđić,  oficir bivše agresorske JNA, u kojoj je na posljednjoj dužnosti u činu pukovnika bio komandant artiljerijske brigade.

Od 15. maja 1992. godine do penzionisanja, u decembru 1999. godine bio je na službi u Vojsci Republike Srpske. Od novembra 1993. godine do 14. decembra 1995. bio je komandant Gatačke brigade, a poslije rata načelnik Operativno-nastavnog organa u komandi Hercegovačkog korpusa, komandant korpusa do jula 1998. i načelnik Inspekcije borbene gotovosti VRS. U čin general - majora unaprijeđen je 28. novembra 1996.

Predsjednik Izvršnog odbora je Branislav Okuka Crni, ratni komandant Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, Anđićev zet.

Među osnivačima "Čast otadžbine" su i bivši general Dragan Josipović, bivši predsjednik Vlade RS-a Dušan Kozić, ratni komandant zloglasne jedinice "Vukovi sa Drine" Milan Jolović Legenda, Jovan Šipovac, Saša Petković, Mladen Bajagić, Milanko Ujić, Rajko Kušić...

Rajko Kušić je krajem 2014. godine optužen za ratne zločine, nakon čega je pobjegao iz BiH u Beograd.

Optužen je da je u periodu od kraja maja 1992. godine do kraja jula 1995. godine, na dužnosti komandanta Teritorijalne odbrane Srpske opštine Rogatica, kasnije komandanta Rogatičke brigade i komandanta Prve podrinjske lake pješadijske brigade, istovremeno u funkciji člana Kriznog štaba Srpske opštine Rogatica i člana Glavnog odobra SDS-a, kao svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, u saradnji sa pripadnicima policije SJB Srpske opštine Rogatica organizirao nezakonito zatvaranje nesrpskog civilnog stanovništva u zatočeničke objekte.

-Optuženi Kušić lično je rukovodio napadima pripadnika Teritorijalne odbrane, kasnije Rogatičke brigade i Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Rogatica na nesrpsko civilno stanovništvo koji su ubijani, nezakonito zatvarani u zatočeničke objekte i u njima premlaćivani, odvođeni na prinudni rad ili na nepoznata mjesta od kada se mnogi od njih vode kao nestali - stoji u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.