open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Svi policijski službenici pod jednakim uvjetima u penziju
Smatramo da su svi policijski službenici na nivou BiH potpuno jednaki, čak i prema zakonima o policijskim službenicima imaju ista ovlaštenja, rekao Aljoša Čampara
31.07.2019. u 13:34
get url
text
SIPA
SIPA

Svi policijski službenici s prebivalištem u Federaciji BiH, bez obzira na to radili oni u kantonalnim, entitetskim, državnim ili policijskim agencijama Brčko distrikta, ubuduće će ići u penziju pod istim uvjetima. Mišljenje je to Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova utvrđeno na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača podsjetio je da su postojale određene nejasnoće u vezi s obračunom penzija za policijske službenike koji su pravo na penziju ostvarili u nekoj od policijskih agencija na državnom nivou ili u Policiji Brčko distrikta.

Mišljenjem dvaju ministarstava utvrđeno je da će se ubuduće za sve policijske službenike koji imaju prebivalište u Federacije BiH primjenjivati identični propisi prilikom penzionisanja i izračuna penzije.

- Bilo kakvo suprotno tumačenje dovodilo bi određene policijske službenike u neugodnu situaciju i praktično bi ih kažnjavali za onaj period rada koji su proveli u nekim od policijskih agencija na državnom nivou - kazao je ministar Drljača.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je kako njegovo ministarstvo ima gotovo identično mišljenje.

- Smatramo da su svi policijski službenici na nivou BiH potpuno jednaki, čak i prema zakonima o policijskim službenicima imaju ista ovlaštenja. Upravo iz tog razloga, kod donošenja ovih propisa i zakona i lex specialis Zakona o policijskim službenicima na nivou Federacije, kada smo razgovarali sa sindikatima policijskih službenika, tada je rečeno da će se primjenjivati na sve policijske službenike - kazao je Čampara.

Ministar Čampara dodao je kako su sada izjednačena prava svih policijskih službenika kada je u pitanju odlazak u penziju, dok će i dalje postojati određene razlike u radnim pravima policijskih službenika s obzirom na to da je policijski sistem u Federaciji BiH decentraliziran te da svaki kanton ima svoj zakon o unutrašnjim poslovima i zakon o policijskim službenicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.