open-navfaktor-logo
search
"Strategija opstrukcija"
Svi sve optužuju: Ko i zašto koči usvajanje budžeta BiH
Iako skoro dva mjeseca budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za ovu godinu stoji u Predsjedništvu BiH, još se ne zna kada će biti održana sjednica kolektivnog šefa države sa budžetom na dnevnom redu, kazali su nam u Predsjedništvu.
31.05.2021. u 07:53
get url
text
Čeka se sjednica Predsjedništva BiH
Čeka se sjednica Predsjedništva BiH

Sjednicu treba sazvati Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a. Iz njegovog kabineta nisu nam odgovorili na pitanja o sjednici.

Za to vrijeme na snazi je privremeno finansiranje, koje može trajati i cijelu godinu jer Zakon o finansiranju institucija BiH predviđa rokove usvajanja budžeta, ali ne i sankcije. U vrijeme privremenog finansiranja, napomenimo, isplata plaća nije upitna.

Ko i zašto koči usvajanje budžeta?

VEZANI TEKST - Bićo: Hoćemo mjere i za uvoz iz Srbije; Bakajlić: Dodik nam je obećao blokadu usvajanja budžeta

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uz opasku da je loše što je BiH na privremenom finansiranju, istakao je da je riječ o nastavku strategije opstrukcija kada su u pitanju SNSD i HDZBiH.

- Žele, posebno HDZBiH, dodatno vršiti pritisak na SDA da pokuša nešto isposlovati oko Izbornog zakona. To je pogrešan put. Ovoj državi treba budžet, da se finansiraju institucije, ali i razvojni i strateški projekti – dodao je Osmanović.

Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH, nije mogao komentirati ovo pitanje jer, pojasnio je, nema sve informacije.

Zanimljivo je da je Milorad Dodik, kako je krajem aprila izjavio Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH, obećao da će "srpski predstavnici u državnim institucijama blokirati usvajanje budžeta ukoliko se ne postigne dogovor o uvođenju zaštitnih mjera na uvoz određenih proizvoda iz EU-a".

Upravo odluke o zaštitnim mjerama se, u izjavi za Faktor, dotakla Snježana Novaković Bursać, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Privremeno finasiranje u praksi ništa ne znači jer se sve obaveze izvršavaju. A ko koči ili ne koči, ne bih se izjašnjavala. Ali ovdje je više puta dokazano, i u ovoj godini, kada je u pitanju odluka o zaštiti domaće proizvodnje na nivou BiH, da ne dolazi do prijeko potrebnog unutrašnjeg konsenzusa. Ono što se dešava sa budžetom je samo refleksija toga, nemanja unutrašnjeg razgovora, shvatanja potrebe dogovora i razgovora i uvažavanja, prije svega – dodala je Novaković Bursać.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a, izričit je da usvajanje budžeta koči Dodik na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

VEZANI TEKST - Tri kabineta pod jednim krovom: Sazvali smo sjednicu; nisu sazvali sjednicu; nećemo telefonsku

- On je dužan da zakaže redovnu sjednicu, ali to neće. Razlog je jednostavan, želi poslati sliku kako je sve ono što je državni nivo nefukcionalno i neodrživo. Sve što je simbol državnosti, a državni budžet to jeste kao najvažniji finansijski akt države, on naprosto želi da uruši. Privremeno finansiranje je samo pomoćni budžetski alat, privremenog karaktera, koji služi da sistem finansiranja ne bi u potpunosti stao, ali nije efikasan s aspekta fiskalne politike na duže vrijeme. Kako stvari stoje, čekat ćemo rotaciju u julu da Željko Komšić preuzme predsjedavanje i ovo pitanje riješi u korist države, institucija i ljudi – stava je Đonlagić.

Mirko Šarović, predsjednik Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a, kao glavne krivce što još nemamo budžeta vidi "tri stranke koje su u koaliciji, SNSD, SDA i HDZ".

- Ko među njima koči, to je sad manje bitno. Velika je šteta što nema budžeta i ona govori o odnosima među koalicionim partnerima. Potpuno je izvjesno da ostajemo uskraćeni za mnoge projekte, posebno kapitalne koji se finansiraju iz budžeta – rekao je Šarović.

Vijeće ministara BiH je 25. februara jednoglasno usvojilo korigovani tekst budžeta BiH za ovu godinu, te ga uputilo Predsjedništvu BiH, koje je predlagač budžeta. Nacrt korigovanog budžeta za 2021. godinu u Predsjedništvu BiH "stoji" od 30. marta. Predsjedništvo BiH, prema proceduri, podnosi prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.