open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji problem
Svi sve znaju, a nigdje pomaka: U budžetu KS bez konkretnih projekata protiv zagađenja zraka
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je nacrt budžeta KS za 2023. godinu u kojem ni traga ni glasa o najavljivanim projektima protiv zagađenja zraka.
13.02.2023. u 20:19
get url
text

Zastupnik u Skupštini KS Faruk Kapidžić ističe da su kroz budžet osigurane određene stvari koje se tiču servisiranja za mjerače koji konstatuju kvalitet, odnosno zagađenost zraka.

- Za neke konkretne projekte i poduhvate nisu izdvojili ništa. U Ministarstvu za prostorno uređenje se uopće ne bave tim pitanjem. Nemaju nikakav program i plan, ni kratkoročan, a ni dugoročan - kazao je Faruk Kapidžić.

Bivši premijer Kantona Sarajevo, a sadašnji državni ministar prometa prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto ranije je često ambiciozno govorio o ovom problemu.

- Zaštitu prirode i ekološku transformaciju uzimamo vrlo ozbiljno. Kao što sam uvijek isticao, ovo nije samo novčana investicija, nego ulaganje u zdravlje, održivost i budućnost - izjavio je Forto prije više od godinu dana.

Godinama unazad, pa čak i prije nego što je zasjeo u premijersku fotelju, Forto je često govorio o zagađenosti zraka i uvijek je nudio određena riješenja, a znao je bivši premijer biti i učesnik protesta protiv zagađenja.

Ipak, kanton kojim je rukovodio i gdje je njegova stranka sa koalicionim partnerima i dalje na vlasti još čeka na konkretne i najavljivane projekte kada je u pitanju zagađenje zraka.

Od "konkretnih" projekata, bila je tu i posjeta studentskom domu šefa delegacije Evropske unije zajedno sa premijerom Fortom i ministrom Enverom Hadžiahmetovićem.

- Radimo na projektima koji će dugoročno donijeti boljitak ovom gradu, zdraviji i sigurniji život stanovnicima našeg kantona i generacijama koje dolaze. Na ovome nećemo stati - kazao je Forto tom prilikom, ali projekata na papirima i u budžetu ni na vidiku.

Kako riješiti problem zagađenja, objasnio je i bivši SDP-ov ministar prostornog uređenja Damir Filipović koji je za vrijeme obnašanja funkcije imao rješenje za koje je rekao da zahtijevaju i ulaganja.

Iz SDA tvrde da je trenutnom zagađenju najviše doprinijelo i ukidanje subvencije za grijanje.

- Tokom proteklog mandata, vlast po pitanju zagađenosti nije uradila ništa, osim što je njen rastrošni premijer na kraju ukinuo subvencije za grijanje i dodatno otežao problem. Vođe "Trojke" Kanton Sarajevo ostavili su u rasulu, pa uslijed iscrpljujućih stranačkih kalkulacija i kadrovskih kombinatorika, mjesecima nakon izbora nema ko da zakaže vanrednu sjednicu, proglasi adekvatne mjere i upravlja krizom - navode iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.