open-navfaktor-logo
search
Udrženja žrtava
Svi tragaju za jutjuberom koji je "prijetio" Dodiku, a ko su akteri napada na povratnike u RS-u?
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i  Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa pozivaju sudske instance da obavijeste javnost zašto nisu otkriveni, a niti sankcionirani nalogodavci i izvršioci više od 1.000, kako navode, terorističkih napada na povratnike u bh.entitetu Republika Srpska.
08.03.2022. u 10:00
get url
text

- Pozivamo Tužilaštvo BiH, aencije za sprovođenje zakona, Operativnu grupu za borbu protiv terorizma, da odmah i neizostavno obavijeste javnost zašto od Dejtonskog mirovnog sporazuma nije otkriven i sankcionisan niti jedan naredbodavac i izvršilac u više od 1.000 terorističkih napada na povratnike u manjem BH entitetu, RS – ističe se u saopćenju udruženja.

Dodaju da zvuči uvredljivo i ponižavajuće da su se svi sigurnosno-tužilački kapaciteti u BiH angažirali na pronalasku jutjubera koji je navodno prijetio Miloradu Dodiku, dok hiljade terorističkih napada sa smrtnim posljedicama i dan-danas ostaju neotkriveni i zataškani od Tužilaštva i agencija za sprovođenje zakona.

Pozivaju Tužilaštvo BiH da odmah i neizostavno obavijeste javnost i o rezultatima januarskih napada na povratnike gdje je hitnu istragu tražio i visoki povjerenik UN-a za ljudska prava.

Nakon niza upozorenja, navode, udruženja će pokrenuti i krivične postupke protiv svih onih koji opstruiraju i zataškavaju terorističke napade u manjem bh. entitetu.

Ističu da će se svakog prvog u mjesecu obratiti javnosti u vezi sa "zataškavanjem  terorizma u RS-u".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.