open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta
Švicarska ministrica odbrane u Sarajevu: Misija EUFOR Althea i KFOR od posebnog značaja za stabilnost regije
Delegacija Ministarstva odbrane Švicarske Konfederacije, na čelu sa saveznom ministricom za odbranu, civilnu zaštitu i sport Violom Amherd, boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini u okviru koje se sastala sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem
09.09.2022. u 13:52
get url
text

Delegacije i ministri razgovarali su o odnosima dviju zemalja, o situaciji u BiH i regiji Zapadnog Balkana te o saradnji u okviru misije EUFOR-a Althea, u kojoj Švicarska učestvuje od njenog osnivanja 2004. godine.

- Ono što se dešava u BiH utječe i na regiju Zapadnog Balkana. Ono što se dešava u samoj regiji utječe i na Švicarsku, pa i cijelu Evropu - izjavila je Amherd na zajedničkoj konferenciji za novinare s bh. kolegom Podžićem.

Dodala je da je fokus njene današnje posjete BiH, a dan prije i Kosovu, trenutna sigurnosna situacija, perspektive u regiji i međunarodno unapređenje mira.

- Švicarska, kao i ostale zemlje, podržava Oružane snage BiH pri izgradnji kapaciteta. Naš cilj je pružanje korisnog i konkretnog doprinosa miru i stabilnosti - rekla je Amherd.

Navela je da se posjeta BiH odvija u teškom vremenskom periodu i pod teškim okolnostima te je najavila da će se u toku dana sastati i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom.

 - Brutalni napad Rusije na Ukrajinu je uništio sigurnosni poredak Evrope. Ovaj rat također ima potencijal da dovede do destabilizacije i drugih zemalja regije. Zapadni Balkan je posebno izložen ovom riziku. Prisustvo misije EUFOR Althea i KFOR-a je stoga od posebnog značaja za stabilnost regije - rekla je švicarska ministrica, dodavši da će Švicarska nastaviti podržavati misiju EUFOR-a.

Podžić je izrazio švicarskoj ministrici zahvalnost na saradnji i sveobuhvatnoj podršci koju njena zemlja pruža BiH kroz upućivanje pripadnika Oružanih snaga Švicarske u misiju Althea.

- Ova posjeta dešava se u vremenu koje je turbulentno i vrlo izazovno za cijeli naš kontinent, koji karakteriše rat, odnosno agresija Ruske Federacije na Ukrajinu sa mogućnošću dalje eskalacije, izazivanja veće krize i to ne samo sigurnosne, već i energetske - rekao je Podžić.

Dodao je da je BiH opredjeljena da nastavi saradnju s EUFOR-om, kako u oblasti obuke i vježbi sa Oružanim snagama BiH, tako i na rješavanju viškova i upravljanja zalihama naoružanja, municije i minsko eksplozivnih sredstava i aktivnostima deminiranja.

Istakao je da je pred Bosnom i Hercegovinom važna odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o produžavanju mandata EUFOR-a, koji ističe u novembru.

- Mi se nadamo da stalne članice Vijeća sigurnosti neće upotrijebiti veto i da će misija Althea biti nastavljena. Mene ohrabruje da imam snažne poruke od ključnih ljudi u NATO-u da će se i za eventualne scenarije veta naći adekvatno rješenje za nastavak misije prisustva međunarodnih snaga u BiH - naglasio je državni ministar odbrane BiH.

Izrazio je nadu da će Švicarska nastaviti pružati pomoć BiH, kako u uspostavi visokih, demokratskih, profesionalnih standarda u reformi u upravljanju sigurnosnim sektorom, tako i u materijalnoj pomoći i opremanju Oružanih snaga BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.