open-navfaktor-logo
search
Tužilac im poslao e-mail
Svjedoci nisu došli na suđenje Džombiću: "U IRB-u nema nikoga, sve je izgorjelo"
Predstavnici Investiciono - razvojne banka RS-a danas se nisu pojavili na nastavku suđenja bivšem entitetskom premijeru Aleksandru Džombiću koji se tereti za zloupotrebe teške 19,4 miliona KM, a tužilac Radenko Janković je potvrdio da nije uspio stupiti u kontakt s njima.
18.05.2022. u 13:51
get url
text

Razlog je, objasnio je Janković, što u zgradi IRB-a RS nema nikoga jer je "sve izgorjelo".

Podsjećamo, u požaru koji je izbio u noći 1. maja ove godine, vatra je zahvatila veliki dio poslovnog objekta u kojem je IRB RS-a, nekoliko ugostiteljskih objekata i drugih poslovnih prostora. Drugi sprat u kojem se nalazi ova banka je u potpunosti izgorio, a još uvijek zvanično nije saopšten uzrok nastanka požara.

Na današnjem nastavku suđenja Džombiću, tužilac je saopštio da je IRB RS-a podnijela Okružnom sudu u Banjoj Luci prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva sa prijedlogom za određivanje privremene obezbjeđenja prema firmi "Energolinija a.d." u stečaju, kako bi naplatila potraživanja od kredita koji ova firma nikada nije isplatila.

On nije precizirao koliko iznos je naveden u zahtjevu, ali je istakao da su se predstavnici IRB-a danas trebali izjasniti o prijedlogu, ali da nije uspio stupiti u kontakt s njima.

- Po kuriru sam dostavio poziv za današnje ročište, ali mi je kurir rekao: "Nema tamo nikoga, sve je izgorjelo...", pa sam poslao i e-mail - rekao je tužilac Janković.

U optužnici protiv Džombića je navedeno da je u novembru 2011. godine kreditni odbor IRB-a odbio "Energoliniji" zahtjev za kredit jer je bila prezadužena sa ukupnim obavezama od oko 35,5 miliona KM i u visokoj zavisnosti od samo jednog kupca i jednog dobavljača.

Navodi se i da je Džombić pozvao tadašnjeg direktora IRB-a Milenka Pavlovića "ubjeđujući ga" da prihvati kreditni zahtjev, usljed čega je Pavlović u decembru te godine podnio ostavku.

Već u januaru 2012. godine "Energolinija" ponovo upućuje zahtjev za kredit. Centar za upravljanje rizicima odobrava iznos od oko dva miliona KM, zatim tzv. mali kreditni odbor IRB-a RS-a odobrava 6,2 miliona KM, a potom "veliki kreditni odbor" prihvata zahtjev u apsolutnom iznosu od 19,4 miliona KM.

U optužnici se dodaje da je Džombić, svjestan svog uticaja, iskoristio položaj i ovlaštenja, prekršio odredbe zakona i zanemarujući kreditnu (ne)sposobnost "Energolinije" potpisao odluku da se iz sredstava Evropske investicione banke (EIB), ovoj zvorničkoj firmi dodijeli traženi iznos.

"Energolinija" je kredit vraćala svega nekoliko mjeseci, da bi ga potom na sebe preuzela "Alumina" Zvornik kao jedan od jemaca, i plaćala ga je do decembra 2014. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.