open-navfaktor-logo
search
Disciplinska komisija
Svjedočila trojica policajaca: Kajmaković određena kao kontakt-osoba za podatke sa Sky aplikacije
Trojica policijskih službenika su na ročištu pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kazali da je tužiteljica Diana Kajmaković određena kao kontakt-osoba za podatke sa Sky aplikacije, a da je njihova saradnja s njom uvijek bila korektna i profesionalna.
03.10.2023. u 18:02
get url
text

Svjedok Adis Bećirović je kazao da je od 2021. godine zaposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i pojasnio da je od tada imao intenzivniju saradnju s državnom tužiteljicom Kajmaković.

Kako je rekao, u Direkciju je došao kada se počelo raditi na predmetima iz Sky aplikacije i da su već bile uhodane procedure. Od nadređenih je, prema njegovim riječima, dobio instrukcije da, kada dobiju predmet od Europola, prosljeđuje se Tužilaštvu BiH i obavještavaju se policijske agencije, piše Detektor.ba

- Rečeno mi je da je dogovoreno da je tužiteljica Diana Kajmaković kontakt-osoba za Sky predmete (…) Ako je veći predmet, dobijao se u velikim fajlovima. On se skine na DVD i uz popratni akt se dostavi Tužilaštvu BiH - kazao je Bećirović.

Kako je pojasnio, u dva slučaja je na takav način postupao. U jednom slučaju je Kajmaković fizički donio DVD, uz popratni akt, a drugi put je obaviješten da ga preda tužiocu Dubravku Čampari jer tužiteljica nije bila tu. Naveo je da su i ostali zaposlenici na isti način postupali.

Uvijek bila profesionalna i dobra

Izjavio je da je, i dok je radio u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), sarađivao s Kajmaković gdje je bilo riječi o podacima iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Tada se, kako je rekao, vršio uvid u informacije i pravila se službena zabilješka da su bili u Tužilaštvu i do kojih informacija su došli.

- Saradnja sa Kajmaković je uvijek bila profesionalna i dobra - izjavio je svjedok, dodavši da ona nikada nije tražila informacije koje ne bi trebala znati i koje nisu iz njenog predmeta.

Vladimir Škarić, zaposlenik Direkcije, kazao je da su imali komunikaciju s Kajmaković od 2022, kada je krenuo veći protok informacija s Europolom, te da se tada uključuje i Tužilaštvo BiH.

- Meni je od direktora Mirsada Vilića i Samira Kavazovića naloženo da sva komunikacija vezana za Sky bude sa tužiteljicom Kajmaković. Da je obavještavamo o svakom dopisu i kada idemo na teren - rekao je Škarić te pojasnio da je na sastanku u sjedištu Europola u Haagu dogovoreno da kontakt-tačka bude Tužilaštvo BiH, odnosno Kajmaković, koja je dobijala šifre.

Naveo je da je saradnja s Kajmaković bila korektna i profesionalna i da "nikada nije tražila informacije koje nisu vezane za nju".

Disciplinskom tužbom se Kajmaković tereti za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Službenik SIPA-e Senaid Muminović je ispričao da je sarađivao s Kajmaković na nekoliko predmeta, a tokom rada ostvario je s njom korektan i ljudski odnos.

Tužiteljica Diana zaprimila šifru

Govoreći o Sky predmetima, svjedok je rekao da su dobili informaciju da je dogovoreno da, prije upućivanja akta Europolu, "o tome upoznamo Kajmaković". Naveo je primjer kada bi je putem poruke obavijestio da po određenom predmetu šalju Europolu dopis, bez navođenja informacija o sadržaju. Kazao je da ona nikada nije tražila informacije o sadržaju podataka ili identitetu.

- Niko ne može otvoriti podatke bez pristupne šifre. Tužiteljica Diana je zaprimila šifru, vjerovatno iz Europola (…) Ja sam dobio informaciju da će Kajmaković biti kontakt-tačka prilikom dobijanja šifri, i tako smo funkcionisali - rekao je svjedok objašnjavajući proceduru zaprimanja podataka.

Na upit Kajmaković kada ona dobije šifru od Europola, da li BiH opet može tražiti, Muminović je odgovorio da kada pin dođe, ne može se ponovno tražiti. Pojasnio je da se na osnovu pina ne može znati o kojim podacima ili osobi je riječ.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić uložila je prigovor relevantnosti na iskaze svjedoka.

Naredno ročište je zakazano za 31. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.