open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Svjedok na suđenju Zori Dujmović: Ministri po svom nahođenju zapošljavaju savjetnike
Na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, koja se tereti za zloupotrebu položaja, odnosno da je zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete, svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo rekao je da su se savjetnici prvo zapošljavali, a onda mjesecima poslije dostavljali potrebnu dokumentaciju.
25.10.2022. u 15:39
get url
text

Zdenko Čabrilo, pomoćnik ministrice za ekonomske, finansijske, pravne i opće poslove, na pitanje kantonalne tužiteljice Aide Bešlije kazao je da nije imao utjecaj na biranje savjetnika jer o tome nije odlučivao, niti da je bio na intervjuima koji su se obavljali.

- Savjetnici su dolazili i odlazili odlukom ministrice, takva je praksa bila. U pravilu su savjetnici dolazili, pravila su se rješenja, a dokumenta su skupljana mjesecima nakon što su se oni primili u radni odnos - rekao je svjedok, dodavši da ne postoji formalna odluka, već rješenje po kojem se savjetnici zapošljavaju, s obzirom na to da nemaju status državnih službenika i biraju se po diskrecionom pravu ministrice Dujmović.

On je pojasnio da iz kabineta dolazi odluka da se savjetnici primaju u radni odnos, da im se zatim pravi rješenje o zapošljavanju i da se tek nakon toga prikupljala ostala dokumentacija.

Čabrilo je kazao da su na mjesto savjetnika polovinom 2015. godine prvo došle Ana Tolo i Andrijana Katić, zatim Mate Bandur i na kraju Goran Lulić. On i njegova služba nisu bili upoznati sa činjenicom da savjetnici ne ispunjavaju uvjete, te da je sekretarka ministarstva Munevera Bečirović, po logici stvari, kako je naveo, trebala ministricu upoznati s propisima.

Ministri branili svaki oblik miješanja u proceduru

- Odsjek za pravne poslove se nije time bavio, to nije priroda našeg svakodnevnog posla. Ali smo imali ta saznanja, to je bilo nešto što je bilo svakidašnje i što je bilo često - odgovorio je Čabrilo na pitanje tužiteljice da li su bili upoznati sa činjenicom da savjetnici ne ispunjavaju uvjete.

Uposlenici odsjeka su nakon tih saznanja mogli savjetovati ministricu da savjetnici ne ispunjavaju uvjete, ali to nikada nisu uradili zbog dotadašnje prakse. Čabrilo je naveo da je bilo ustaljeno da ministri po svom nahođenju biraju savjetnike i da su branili svaki oblik miješanja u tu proceduru.

Tužiteljica je svjedoka na kraju pitala da li je on lično, kao pomoćnik ministra, propustio nešto uraditi, na što nije želio odgovoriti zbog moguće samoinkriminacije.

Branilac Davor Martinović je potencirao pitanje da li je iko ikada obavijestio ministricu Dujmović da savjetnici ne ispunjavaju uvjete, što je Čabrilo negirao.

Martinović je svjedoka pitao da li je bilo nesuglasica u vezi s tumačenjem termina šta je visoka stručna sprema, da li su to tri završene godine po Bolonjskom procesu, ili tri plus dvije godine. Čabrilo je rekao da je i dan-danas to dilema, kao i šta ulazi u radni staž, odnosno rad prije ili poslije stjecanja diplome. Odbrana se pozvala i da u revizorskim izvještajima nema navoda o uvjetima za savjetnike, na što je Bešlija prigovorila pitanjem da li se time izvještaj uopće bavio.

Optužnica tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Drugi svjedok Goran Lulić je kazao da je ministricu upoznao na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, s obzirom na to da je u to vrijeme bio savjetnik u toj instituciji. Od kolega je čuo da Mate Bandur, savjetnik u Federalnom ministarstvu, ide u penziju pa je odlučio pitati ministricu da li može doći kod nje na razgovor.

Sve dokumente imao spremne, potreban bio samo ljekarski

Nakon razgovora, istog dana je, kako je rekao, primljen na radno mjesto savjetnika, gdje se nalazi i danas. S obzirom na to da je imao sve dokumente već ranije spremne, potrebno je bilo samo da uradi ljekarski pregled.

Tužiteljica Bašlija ga je pitala da li je imao položen stručni ispit kao jedan od uvjeta zaposlenja, što je Lulić negirao. Kazao je da ga je tek naknadno položio i da ga o neispunjavanju uvjeta nije niko obavijestio.

Andrijana Katić među prvim je savjetnicima koje je ministrica Dujmović zaposlila. Ona je na ročištu rekla da je od kolega saznala da postoji upražnjeno mjesto savjetnika u Federalnom ministarstvu, kada je ujedno i predala dokumentaciju na protokol, ali da nije znala koji su uvjeti zaposlenja.

Na razgovoru kod Dujmović, ne sjeća se da li ju je ministrica pitala ima li prethodnog radnog iskustva, s obzirom na to da je do tada imala oko godinu i po radnog iskustva. Svjedokinja se u Federalnom ministarstvu zadržala oko devet mjeseci, kada joj se, kako je navela, pružila bolja prilika u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje se nalazi i danas.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. novembar, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.