open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini u Glamoču
Svjedokinja opisala kako ju je silovao optuženi poznanik Duško Suvara: Nije htio moj prsten, rekao je da hoće mene
Na suđenju Dušku Suvari, optuženom za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva se prisjetila dana kada je optuženi nju silovao i seksualno zlostavljao.
18.02.2022. u 12:46
get url
text

Svjedočeći iz posebne prostorije uz distorziju slike, svjedokinja S-2 ispričala je da je 1992. godine živjela u Glamoču, u porodičnoj kući sa mužem i dva sina. Kazala je da je 30. juna negdje oko 20 sati bila sa mužem u kući, dok su njeni sinovi bili vani.

Tada je ispred kuće naišla grupa naoružanih uniformisanih vojnika, među kojima je bio i Suvara, koji je nju i njenog muža nakon što je pucao u ulazna vrata, ugurao uz stepenice u dnevni boravak sa pištoljem i poluautomatskom puškom, dok su se ostali vojnici smijali, kazala je svjedokinja. Ispričala je da poznaje Suvaru, koji ima nadimak Hans, od ranije.

Posvjedočila je da je s mužem sjela na kauč, a da im je Suvara, koji je kod sebe imao i bajonet, prislonio glavu uz glavu, stavio im pištolj na sljepoočnice, a zatim zatražio da mu daju 500 maraka i zlato. Tvrdi da je tada počeo galamiti, pucati u plafon te bajonetom udarati od stol i viseću kuhinju, nakon što su mu rekli da te pare nemaju.

- Ja sam na ruci imala prsten, međutim on nije pristao nego je rekao da hoće mene. Moj muž ga je molio da to ne radi - izjavila je svjedokinja, dodavši da je naredio njenom mužu da ostane u kući, a nju istjerao niz stepenice.

Prisjetila se da ju je Suvara gurao kroz baštu puškom, dok je pištolj držao pod njenim potiljkom te da su tada sreli njenog starijeg sina, kojeg je on otjerao.

Izjavila je da misli da su hodali dva ili dva i po kilometra prema polju, prije nego joj je naredio da svuče odjeću sa sebe, prilikom čega ga je ona molila da to ne radi. Kazala je da je nakon toga silovao i seksualno zlostavljao na razne načine te da je nožem parao po leđima, ali da u tom momentu nije osjećala nikakvu bol jer je, kako je izjavila, molila Boga da je ubije.

- Iživljavao se na sve moguće načine možda dva sata ili više. Stalno mi je psovao mater - izjavila je S-2, objasnivši da je nakon toga vratio kući, gdje ona nije zatekla svog muža niti sinove te da je nakon toga otišla u jednu firmu, gdje se sakrila.

Ubrzo je saznala da su se njen muž i sinovi nalazili kod komšija.

- U kući komšije sam zatekla djecu izbezumljenu. Plakali su jer su mislili da sam ja ubijena, jer su se čuli pucnji pa su oni mislili da sam ja mrtva - kazala je S-2, dodavši da je sutradan dala izjavu policiji, nakon čega su je odveli kod ginekologa, ali je on nije mogao pregledati jer nije bilo struje.

Svjedokinja kaže da su Glamoč napustili 7. maja 1993. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, ženske osobe prisilno odvodio iz njihovih kuća, silovao ih i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. februar, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.