open-navfaktor-logo
search
Odluka
Tabački mesdžid proglašen nacionalnim spomenikom
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku o proglašenju Tabačkog (Hadži Osmanovog) mesdžida u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.
16.07.2020. u 14:23
get url
text

Komisija je donijela novu odluku za kulturni pejzaž Banje u Gornjem Šeheru u Banjoj Luci koja je obuhvatila i nacionalni spomenik - Šeranića kuću, tako da su ranije odluke stavljene van snage i zamijenjene novom odlukom s mjerama zaštite i definiranom kategorizacijom.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionale spomenike: zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu; zgrada Zemaljskog vakufa (Rijaseta IZ u BiH i Vakufske direkcije) i Hadin Ali-pašinog vakufa u Sarajevu; zgrada Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Prosvjeta" u Sarajevu; Jevrejsko groblje u Sarajevu; Crkva sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu; Mišćina (Kebkebir hadži Ahmedova) džamija u Sarajevu, Šeher ćehajina ćuprija u Sarajevu; Abdesthana (Šejh Feruhova džamija) s grobljem i česmom u Sarajevu.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem ovih dobara, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.