open-navfaktor-logo
search
OHR mora reagirati
Tabaković: Ako nekažnjeno prođe Zakon o lijekovima RS-a, onda slijedi rušenje OS, UIO i VSTV-a
Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, nakon što je u Službenom glasniku RS-a objavljen Zakon o lijekovima RS-a, usvojen na sjednici Narodne skupštine RS-a 20. oktobra, upozorava da se radi o izuzetno opasnoj situaciji. 
29.12.2021. u 20:32
get url
text

VEZANI TEKST - I pored upozorenja Brisela: U Službenom glasniku objavljen Zakon o lijekovima RS-a

- Sada mora hitno reagirati Ured visokog predstavnika i poništiti ovaj zakon, a ovlašteni predlagači, među kojima je i Klub delegata bošnjačkog naroda podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH. Podsjećam, Ustavni sud RS-a odbio je naš zahtjev, tako da je sljedeća instanca Ustavni sud BiH. Objava zakona u Službenom glasniku je prvi konkretan korak ka razvlašćivanju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Ovo je i prvi konkretan prijenos nadležnosti sa države na entitet Republika Srpska, ovo je prvi konkretan korak ka rušenju državnih insitucija i agencija - kaže Tabaković za Faktor. 

On dodaje kako imamo i zaključke sa posebne sjednice Narodne skupštine RS-a kojima se otimaju nadležnosti države u oblasti vojske, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, ali da su to još samo zaključci. 

- Ako ovo sa Zakonom o lijekovima RS-a prođe nekažnjeno, onda će proći i svi zakoni o rušenju OSBiH, UIOBiH i VSTV-a koje NSRS planira da usvoji - upozorava Tabaković. 

Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je jučer u Službenom glasniku Republike Srpske. Ovaj zakon tako na snagu stupa 28. juna 2022. godine, šest mjeseci od objave.  

Entitetska agencija, kako stoji u Zakonu, kao samostalna upravna organizacija bila bi nadležna za oblast lijekova i medicinskih sredstava, koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS-u.

Prošle sedmice na adrese visokih zvaničnika RS-a stiglo je pismo upozorenja iz Brisela, u kojem se navodi "da obustave sve aktivnosti na uspostavljanju agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou Republike Srpske jer će to dovesti do poremećaja na tržištu i utjecat će na pacijente i zdravstvenu zaštitu". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.