open-navfaktor-logo
search
Pred sutrašnju dženazu
Tabuti prijedorskih žrtava stigli u Memorijalni centar "Kamičani"
Večeras oko 19.00 sati u Kamičane je stigla povorka sa posmrtnim ostacima šest žrtava kojima će se sutra klanjati dženaza i obaviti ukop njihovih posmrtnih ostataka.
19.07.2020. u 20:49
get url
text

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene Nihadu Memiću, Rifetu Hirkiću, Mirsadu Fazliću, Jasimu Fazliću i Esadu Gariboviću. Šesta žrtva, Enes Denić, pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, općina Bosanska Gradiška.

U sklopu vjerskog programa obilježavanja stradanja Bošnjaka na području Prijedora 1992. večeras će biti proučen tradicionalni kelime-i tevhid za šehide lijeve obale Sane u džematu Rizvanovići, dok će u Memorijalnom centru "Kamičani" u Kozarcu biti proučen kelime-i tevhid za sve šehide Prijedora.

VEZANI TEKST-Iz Šejkovače krenula povorka sa posmrtnim ostacima šest prijedorskih žrtava

U ponedjeljak, na dan dženaze je predviđeno da zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bude predstavljena izložba fotografija "Kad je vrijeme stalo" autora Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama. Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra u "Kamičani" će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Vjerski program uoči dženaze počinje u 12:15 sati. U 13 sati će biti klanjan podne namaz, a potom salla i dženaza namaz. Prisutnima će se obratiti vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje "Kamičani".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.