open-navfaktor-logo
search
U 14 sati
Tačna lokacija se krije: Dodik, Čović i "Trojka" danas u Banjoj Luci, na stolu i Ustavni sud BiH
Sastanak rukovodstva SNSD-a, HDZ-a BiH i "Trojke" (SDP, NIP, Naša stranka) trebalo bi da bude održan danas u Banjoj Luci sa početkom u 14 sati, potvrđeno je za Faktor, ali se još "krije" tačna lokacija.
18.01.2024. u 11:05
get url
text

Kada je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u decembru 2022. godine bio domaćin predstavnicima tadašnje "Osmorke", sastali su se na porodičnom imanju porodice Dodik u destileriji kompanije "Agrotestil" u blizini Laktaša. Ova lokacija medijima nije zvanično otkrivena, niti su objašnjeni razlozi za to, a tada se razgovaralo o formiranju vlasti na nivou BiH.

Danas će, prema jučerašnjim Dodikovim najavama, pred stranačkim partnerima na stolu biti zakon o Ustavnom sudu BiH.

On je jučer izjavio da se u junu prošle godine krenulo sa zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BIH, a da je u septembru trebalo da se razgovara o zakonu o Ustavnom sudu BiH, ali da se došlo i do januara ove godine bez dogovora.

Dodik je podvukao te da to treba staviti na dnevni red današnjeg sastanka.

- Predložili smo da trojicu zamjenskih sudija, državljana BiH, bira Parlamentarna skupština BiH. Dvoje sudija bira RS, četvero Federacija BiH i troje Parlamentarna skupština BiH. To odražava strukturu BiH. U čemu je onda problem? - rekao je Dodik.

Na pitanje da li će danas biti riječi i o izmjenama Izbornog zakona, Dodik je rekao "da se može o tome razgovarati, ali da se ne može ići samo sa segmentom koji odgovara FBiH".

- Tehničke izmjene su urađene zato što su strani državljani zajedno sa ljudima iz Centralne izborne komisije i SDA naručili bioaparate za mjerenje. Sada to mora da se uzme u CIK-u jer propade biznis koji vrijedi nekoliko miliona KM – izjavio je Dodik.

Rekao je da prihvata da se danas počne, na bazi njegovog prijedloga, razgovarati o zakonu o Ustavnom sudu BiH, da se može prihvatiti i zakon o Sudu BiH s tim da sjedište Apelacionog odjeljenja bude u Banjoj Luci.

- Možemo dogovoriti "Fronteks", što srpska strana ne spori, Zakon o pranju novca koji je prošao Vijeće ministara. Mi nemamo ništa protiv, ali ide u paketu ili ne ide nikako, a paket podrazumijeva zakon o Ustavnom sudu - naglasio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.