open-navfaktor-logo
search
Skandalozni potezi
Tadić ponovo na usluzi Dodiku: Šta se krije iza postupaka Tužilaštva u predmetu "Ikona"?
Podređenost Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić interesima određenih političkih struktura dostigla je novi nivo. Angažman te institucije na zataškavanju ozbiljnog krivičnog djela koje se stavlja na teret predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku nije bio dovoljan, pa je Tužilaštvo BiH odlučilo devalvirati slučaj involviranjem ostalih članova Predsjedništva BiH.
06.01.2021. u 16:30
get url
text

Dodik je 14. decembra uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu 300 godina staru pozlaćenu ikonu iz ukrajinske regije Lugansk. Dan kasnije je iz Ambasade Ukrajine stigla nota Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa zahtjevom za dostavljanje "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH najavilo da će zbog Dodikove afere "Ikona" saslušati sva tri člana Predsjedništva BiH

Izvjesna mogućnost da je ikona ukradena u Ukrajini, te činjenica da ju je kao takvu Dodik uručio Lavrovu, rezultirala je skandalom koji je u samo nekoliko sati prešao okvire BiH i regije, te je ta informacija dospjela do svih svjetskih medija. Pod pritiskom javnosti je Tužilaštvo BiH 18. decembra formiralo predmet, te su najavili provedbu istrage.

U međuvremenu je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije vratilo ikonu da bi se, kako su naveli, uz pomoć Interpola razjasnilo njeno porijeklo". Ikonu je krišom u BiH donio ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, te ju ju, umjesto institucijama koje bi trebale provjeriti njeno porijeklo, uručio Dodiku. Iako je u BiH stigao još 24. decembra, ambasadora Samardžiju Tužilaštvo BiH još uvijek nije saslušalo već to tek planiraju uraditi u budućnosti, što su potvrdili u odgovoru na upit Faktora.

- Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled BiH – navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH.

Dakle, uprkos činjenici da uopće nisu imali apsolutno nikakvu ulogu u poklanjanju sporne ikone Lavrovu, iz Tužilaštva BiH najavljuju da će saslušati i članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

VEZANI TEKST - Džaferović: Ne vidim svrhu da se Komšić i ja uvlačimo u slučaj "Ikona", ali ću se odazvati Tužilaštvu

Iz institucije kojom rukovodi Gordana Tadić ističu da će saslušati sve osobe koje su učestvovale u "organiziranju posjete", šireći kontekst daleko van okvira spornog čina poklanjanja ikone za koju se opravdano sumnja da je ukradena. Namjeru da saslušaju "sve osobe koje su učestvovale u organiziranju posjete" Tužilaštvo BiH zatim objašnjava "eventualnim propustima i dešavanjima kojima je narušen ugled BiH".

Vrlo je zanimljivo da se Tužilaštvo BiH poslužilo gotovo identičnom terminologijom koju je koristio Dodik optužujući Džaferovića i Komšića da su "narušili ugled BiH" odbijanjem da se sastanu sa Lavrovom.

Odgovor Tužilaštva BiH nameće mogućnost da je Gordana Tadić sebi pripisala ovlasti da problematizira politički stav članova Predsjedništva BiH da se ne sastanu sa zvaničnikom druge države, koji je prethodno promovirao nepoštivanje Ustava BiH i zakona države BiH. U Krivičnom zakonu BiH, na kojem bi se trebao temeljiti rad Tužilaštva BiH, Tadić nema uporište za takve postupke.

- Ako je neko rekao da se zbog nekog razloga ne želi sastati sa nekim, a taj razlog je politički jer je taj s kim bi se trebali sastati davao izjave koje su bile protiv BiH, ne vidim nikakav razlog da Tužilaštvo to problematizira – kazala je za Faktor advoktica Senka Nožica.

Zanimalo nas je i zašto bi Tužilaštvo BiH u okviru predmeta "Ikona" trebalo saslušati članove Predsjedništva BiH koji nisu imali nikakvu ulogu u postupku na osnovu kojeg je taj predmet formiran.

- Poteze Tužilaštva ja ne razumijem, pa ih ne mogu komentirati. Ne samo ovaj, nego mnoge postupke Tužilaštva ja ne razumijem, pa kako da komentiram nešto što ne razumijem – izjavila je Nožica.

Ovakav postupak Tužilaštva BiH da u predmet involviraju i ostale članove Predsjedništva BiH, ili da šire kontekst i na političke postupke koji se ni u kom slučaju ne mogu tretirati kao krivično djelo, je zaista teško razumijeti na bilo koji način osim kao pokušaj devalviranja ozbiljnosti krivičnih djela koja se Dodiku stavljaju na teret, odnosno kao pokušaj ponovnog amnestiranja aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH od krivičnih djela, što je bio slučaj i u nekim ranijim predmetima, poput "Referenduma", "Pavlović banke" i drugih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.