open-navfaktor-logo
search
Afera potresa Tužilaštvo
Tadić tražila naknadu za stan u kojem nije živjela, advokat nije bio upoznat da je ugovor raskinut
Naplata naknada za stan glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, odnosno optužbe na račun nezakonitosti pri naplati naknade za stan u kojem Tadić nije ni živjela, trebalo bi dobiti pravosudni epilog, s obzirom da je Ured disciplinskog tužioca formirao predmet nakon medijskih izvještaja.
20.08.2020. u 15:28
get url
text

Tadić je, prema pisanju Oslobođenja, željela naplatiti troškove za smještaj u stanu u kojem nije živjela, a koji se nalazi na istom spratu na kojem se nalazi stan njenog sina, u kojem je, piše Oslobođenje, zapravo boravila.

Tadić je u svojoj tužbi protiv države BiH, podnesenoj 13. marta 2019. godine, navela da je od 1. aprila 2016., pa sve do 28. februara 2019. godine bila podstanar u stanu Milana Milidraga u Gradačačkoj ulici na broju 29. Kao dokaz da je živjela u tom stanu od 25 kvadrata, glavna državna tužiteljica je priložila Ugovor o zakupu stana potpisan 1. juna 2015. Sud BiH je u decembru 2019. godine presudio da država BiH Gordani Tadić, pored ostalih troškova, isplati i 5.250 KM za troškove smještaja u toku rada.

VEZANI TEKST - Glavna tužiteljica Gordana Tadić varala državu na naknadi za smještaj?

Tadić je zatim ponovo tužila državu BiH, a u tužbenom zahtjevu je tražila nadoknadu za troškove odvojenog života i smještaja od 1. marta 2019. do 31. 12. 2019. godine. Uz tužbu je priložila Ugovor o zakupu stana potpisan 1. juna 2015. godine sa Milanom Milidragom.

Međutim, ispostavilo se da Milidrag od oktobra 2019. godine uopće nije bio vlasnik stana u kojem je navodno živjela Gordana Tadić.

Tadić je zatim posredno izvijestila javnost da je 25. marta 2019. raskinula ugovor sa Milidragom. Sa činjenicom da je ugovor između Tadić i Milidraga raskinut, te da nije bio snazi u periodu na kojeg se odnosila tužba glavne državne tužiteljice, nije bio upoznat ni njen advokat Senad Pizović.

- Nisam, kako ću ja to znati. Nisam to znao – kazao je Pizović kratko za Faktor, naglasivši da ne želi dalje komentirati ovaj slučaj.

VEZANI TEKST - Gordana Tadić preko portparola prijeti medijima tužbom i traži da se obriše tekst o njoj

Pizović neće zastupati Tadić ukoliko se glavna državna tužiteljica odluči da pokrene proceduru podizanja tužbi protiv medija koji su izvještavali o ovom slučaju.

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je nakon medijskih izvještaja o ovom slučaju formirao predmet u odnosu na glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

U međuvremenu je Oslobođenje objavilo i fotografije stana u kojem je Tadić navodno živjela, a koje potvrđuju da se radi o neuslovnom objektu. S druge strane, Tadić je objavila da je odustala od isplate naknada za odvojeni život, te da nije naplatila sporni novac po drugoj tužbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.