open-navfaktor-logo
search
Vidljivi efekti
Tahirović: Inzkov zakon dao rezultat, Tužilaštvo BiH treba uraditi svoj dio posla
Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prije godinu dana je nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, a predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović tim povodom ocjenjuje da je godinu dana od stupanja na snagu, taj zakon dao rezultat u smislu preventivnog djelovanja.
19.07.2022. u 09:06
get url
text

- Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca je dao rezultat. Efekti njegovi se vide svakodnevno - rekao je Tahirović u izjavi za Fenu.

Navodi kako su slučajevi negiranja genocida drastično smanjeni kako putem medija, tako i na društvenim mrežema. S tim da je u medijima to, smatra on, drastično, čak negdje oko 90 posto je manja pojava negiranja genocida i drugih ratnih zločina, jer se taj zakon odnosi i na druge ratne zločine.

-S druge strane, negiranje genocida i drugih zločina putem društvenim mreža je oko 60 posto manje nego u odnosu na period prije stupanja na snagu zakona. Tako da je on zasigurno dao rezultat i efekte njegovog rezultata vidimo maltene svakodnevno - ističe Tahirović.

Smatra da je to posebno vidljivo kada su u pitanju obilježavanja datuma stradanja poput genocida u Srebrenici, istrebljenja u Prijedoru i drugim mjestima.

- Nema više toliko suprostavljanja tome, bar ne javno i nema negiranja kako je bilo u prethodnom periodu - podvlači Tahirović.

On je ukazao na činjenicu da je bilo prijava zbog kršenja ovog zakona prema Tužilaštvu BiH, međutim to još nije rezultiralo nijednom konkretnom optužnicom, a kamoli presudom.

- Stupanjem Inzkovog zakona na snagu veliki broj udružanja i pojedinaca su podnijeli određene zahtjeve i prijave prema Tužilaštvu BiH tražeći da se pojedine osobe koje su u tom periodu negirale genocid prije svega, ali i druge ratne zločine adekvatno kazne, na osnovu zakona kojeg je Inzko proglasio. Međutim, Tužilaštvo BiH sve do prije par dan nije imalo reakciju, zadnja reakcija Tužilaštva je da je odbacilo jednu od prijava koje se odnosila ne negaciju genocida - navodi Tahirović.

Izrazio je nadu da će u narednom periodu Tužilaštvo BiH uraditi svoj dio posla i procesuirati prijave koje su podnesene na način da će ili odgovoriti podnosiocima da su odustali od prijave ili će pokrenuti krivični postupak protiv odgovornih za negirane genocida i drugih ratnih zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.