open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na žrtve
Tahirović: Moramo stalno upozoravati na mogućnost počinjenja zločina genocida
Povodom 9. decembra - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida te prevencije ovog zločina, moja poruka bi bila čitavom svijetu, pogotovo onima koji su preživjeli i doživjeli genocid da moramo svakodnevno upozoravati na mogućnost počinjenja ovog zločina i konačno dati mogućnost čitavom svijetu da uči iz onoga što se dešavalo - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.
09.12.2022. u 12:13
get url
text

On ističe da su najbolji učitelj svega toga prevashodno majke Srebrenice, koje su, kako je kazao, jednu malu sredinu podigle na jedan svjetski nivo upravo zahvaljujući svojoj upornosti i spremnosti da se žrtvuju kako bi pronašli svoju djecu.

- To je jedan put, pokazatelj kojim se može pomoći svima da se genocid ne desi nikome više - kazao je Tahirović.

Istakao je da se 9. decembar, kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida te prevencije ovog zločina obilježava s ciljem podizanja svijesti o Konvenciji o genocidu, prevenciji, kao i odavanju počasti žrtvama.

- To je UN-ova konvencija i UN ima veliki broj konvencija koji obilježavaju određene datume, upravo pokušavajući kroz historiju ukazati na određene činjenice pogubnosti ponašanja, prije svega lidera širom svijeta. Nažalost, i mi smo okusili 90-ih godina šta znači šta su pojedinci koji se domognu vlasti u stanju sve da urade - kazao je Tahirović.

Podsjetio je da su presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju procesuirani, odnosno kažnjeni počinioci genocida u Srebrenici.

- Znamo da je presudama Saveznog suda u Njemačkoj također kažnjen genocid koji je počinjen nad bošnjačkim narodom u Doboju i Foči. Prema tome, znamo šta se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata i nekim drugim ratovima koji su bili i prije i poslije 90-ih, ali i nekih ratova koji trenutno traju kao što je Sirija, Ukrajina, i nažalost evidentno je da svijet i pored silnih rezolucija kojima obilježava značajne datume nije ništa naučio niti je uspio da se odmakne od takvog jednog ponašanja pojedinca niti da izoluje takve pojedince da se tako nešto ne ponavlja. Nažalost, 1945. su rekli nikad više, a mi imamo niz slučajeva gdje je počinjen zločin genocida. Vidimo sada u Ukrajini se nešto slično dešava - naveo je Tahirović.

Devetog decembra 1948. godine donesena je Konvencija za spriječavanje i kažnjavanje zločina genocida, a 2015. godine donesena je odluka o njenom obilježavanju odnosno utvrđen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida te prevencije ovog zločina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.