open-navfaktor-logo
search
Udruženje žrtava
Tahirović o napadima Čovićevih portala: Zvao me suprug Sanje Vlaisavljević da to muški riješimo, a nakon toga...
Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u posljednje vrijeme pod žestokim je napadima brojnih portala koje kontrolira Dragan Čović i njegov HDZ.
16.08.2023. u 13:35
get url
text

VEZANI TEKST - Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Sve je krenulo od zahtjeva ovog udruženja da Sanja Vlaisavljević, federalna ministrica kulture i sporta bude smijenjena, kao i Lidija Bradara, potpredsjednica Federacije BiH zbog podrške osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću.

U jednom od tih tekstova koji ga pokušavaju diskreditirati, Tahirovića se predstavlja kao "čovjeka upetljanog u kriminal".

- Sve su to orkestrirani i ciljani napadi zbog obje, ali prvenstveno zbog Vlaisavljević. Evo, sada ću vam otkriti, prije svih ovih napada na mene imao sam poziv njenog muža Uge da se sastanemo i to, ma šta mu to značilo, muški riješimo. Odgovorio sam mu da nisam u Sarajevu te da ću ga nazvati. On mi je na to rekao da zadovoljstvo tog poziva radije ostavlja sebi i da ga ja ne zovem. Nije se više javio, a onda su krenuli napadi i razapinjanja – kaže Tahirović za Faktor.

Naš sagovornik ističe da su napadi sinhronizivani i da pretpostavlja kako "ih predvodi Ugo Vlaisavljević koji brani suprugu".

- Ova matrica je općepoznata. Svaki Bošnjak je kriminalac, a ustaše i četnici su dobri domaćini. Mene još samo nisu etiketirali da sam ISIL-ovac. Ali ne žalim i neću odustati. Udruženje na čijem sam čelu insistirat će i dalje na smjeni Vlaisavljević i Bradare. Ne očekujem, iskren da budem, da visoki predstavnik Christian Schmidt smijeni njih dvije, ali odustajanja nema, dok i on i svi drugi koji odlučuju ne shvate s kim imamo posla – navodi Tahirović.

On podsjeća da su udruženja žrtava još 2013. godine pokrenula projekat "Stop negiranju genocida i holokausta".

- Naši prvi kontakti sa ambasadorima članica PIC-a su bili užasni. Ubjeđivali su nas da je to sloboda govora, da se ne može zabraniti negiranje genocida. Trebalo im je osam godina da shvate o čemu govorimo i šta tražimo i onda je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon – kaže Tahirović.

VEZANI TEKST - Skandal ministrice Vlaisavljević: Ratni zločinci moraju biti rehabilitirani nakon odsluženja kazne, Bradara je dobro rekla

Tahirović podsjeća da su od Vlaisavljević i Bradare tražili da se ograde od osuđenog ratnog zločinca. Tek nakon što to nisu uradile, udruženja žrtava su počela insistirati na njihovim smjenama.

- Valjda nam to pravo niko ne može oduzeti, da se borimo za pravdu na ovaj način – zaključuje Tahirović.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida insistira na smjenama Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević zbog podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću.

- Iako politike i pojedinci koje štite Darija Kordića na razne načine, uključujući i medijske, prave pritiske na naše Udruženje ali i na same žrtve nećemo posustati u svojim zahtjevima. Ponovo pozivam visokog predstavnika da smijeni navedene dužnosnice, a ne da ih državne institucije uz podršku međunarodne zajednice štite i podržavaju – ističe naš sagovornik.

U maju ove godine federalna ministrica Sanja Vlaisavljević izjavila je kako ratni zločinci nakon odslužene kazne moraju biti rehabilitirani u društvu.

- On je odslužio kaznu, bilo ko da je, evo Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin, šta sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević na Goli otok poslati nakon odslužene kazne jer ona više ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena - rekla je Vlaisavljević.

VEZANI TEKST - Oštra reakcija udruženja: Dok se psuje genocid i žrtve napadaju, FUP štiti obožavateljku zločinca Kordića

Složila se sa izjavom koju je dala predsjednica FBiH Lidija Bradara sredinom marta da "ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac".

- Jako dobro je to rekla. On je odslužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kad odsluže kaznu. Oni moraju biti rehabilitirani. U svim pravima postoje klauzule koje kažu da oni koji odsluže svoje kazne moraju biti resocijalizirani i rehabilitovani - kazala je Vlaisavljević.

Zastupnici DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH tražili su prvo smjenu Bradare, a nakon toga i Vlaisavljević, ali je parlamentarna većina odbila da inicijative uvrsti u dnevni red.

Nakon sramotnih i skandaloznih izjava Bradare i Vlaisavljević, zločinac Kordić osuđen u Hagu za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima, na snimku koji je načinjen u august prošle godine demantira ih da je spreman za "rehabilitaciju" i dokazuje da je daleko od pokajanja za svoja zlodjela.

- Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, sad, ovdje u tišini, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila - kazao je ratni zločinac Dario Kordić uz široki osmjeh grupi svojih očiglednih pobornika okupljenih na privatnom druženju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.