open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Tahirović: Odgovor Nobelovog komiteta potvrđuje da su naši zahtjevi opravdani
Predsjednik Nobelovog komiteta Anders Olsson naveo je u pismu upućenom udruženjima žrtava iz BiH da Komitet i žrtve na "različite načine" razumiju književno djelo Petera Handkea
18.11.2019. u 17:39
get url
text

Reakcija Nobelovog komiteta na pismo udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine potvrđuje da su zahtjevi da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Nobelove nagrade za književnost opravdani, izjavio je Murat Tahirović, predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

-Mislili smo da neko, u ovom slučaju Nobelov komitet, ko je spreman Peteru Handkeu, negatoru genocida i mrzitelju istine, ljudske civilizacije i nas žrtava, dodijeliti bilo kakvu nagradu, neće reagirati na naše pismo. Vaše reagiranje samo potvrđuje da su naši bolni vapaji i zahtjevi da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Nobelove nagrade opravdani i da Vama i drugim članovima Komiteta pruža šansu da spasite švedsko društvo historijske i moralne katastrofe - poručio je Tahirović.

Istakao da je na ovaj način Nobelovom komitetu i švedskom društvu pružena šansa da u historiji čovječanstva ne budu "zabilježeni kao ključni inspiratori budućih zločina koji će biti počinjeni u ime ratnih zločinaca koji su presuđeni od međunarodne zajednice, a koje Peter Handke ne samo brani i glorificira, nego i podržava njihove najstrašnije zločine počinjene u Evropi nakon Drugog svjetskog rata".

Predsjednik Nobelovog komiteta Anders Olsson naveo je u pismu da Komitet i žrtve na "različite načine" razumiju književno djelo Petera Handkea, ali da se obje strane u potpunosti oslanjaju na zakonite odluke Haškog tribunala. 

-Upravo Vaše pozivanje u pismu da poštujete nalaze Tribunala u Den Haagu konačno potvrđuje Vašu odgovornost da ste pri punoj svijesti i s namjerom, znajući za nalaze Tribunala u Den Haagu, odlučili Vašu nagradu dati u ruke Peteru Handkeu - poručio je Tahirović i dodao:

"Književnost Petera Handkea o kojoj nam pišete ne može biti sagledavana na različite načine, osim da njegova književnost negira zločin, vrijeđa žrtve genocida i negiraju naslijeđe UN-ovoh Tribunala u Den Haagu. Vi ste na to pristali i ne može postojati nikavo objašnjenje s Vaše strane, osim da pokrenete sve raspoložive mehanizme da se Peteru Handkeu uskrati dodjela Vaše nagrade, odnosni poništi Vaša odluka."

Tahirović je najavio i slanje ovih pisama kralju Švedske Karlu XVI. Gustavu i kraljici Silviji.

Preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini uputile su krajem oktobra pismo Nobelovom komitetu za književnost u kojem su izrazili protest i najdublje razočarenje zbog odluke da se Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu. U pismu su naveli da su time duboko uvrijeđene žrtve genocida, preživjeli logoraši, žrtve silovanja i tortura.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saradnji s Udruženjem "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" i sedam udruženja žrtava rata s područja Bosne i Hercegovine u zajedničkom pismu podsjetili su na zločine koji su u periodu 1992. do 1995. počinjeni na prostoru BiH od strane onih koje dobitnik Nobelove nagrade podržava.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.