open-navfaktor-logo
search
Dopis ministru
Tahirović pisao Grubeši: Ne prihvatate ničije prijedloge, a insistirate na usvajanju Strategije
Veliki broj institucija i nevladinih organizacija dostavili su svoje primjedbe na prijedlog Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, a u svom zadnjem intervjuu i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH navodi da je Strategija neprovodiva, da su rokovi nerealni
04.11.2019. u 14:33
get url
text

Revidirana Strategija za procesuiranje ratnih zločina je, tvrdi ministar pravde BiH Josip Grubeša, "kvalitetan dokument", a razlozi njegovog neusvajanja su, pojašnjava, političke prirode.

Da protiv nove Strategije nije politika, već upravo žrtve kojima je adekvatno procesuiranje ratnih zločinaca primatni interes, pokazuje posljednja reakcija Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Reakciju, koju potpisuje predsjednik tog Udruženja Murat Tahirović, u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Poštovani ministre, po ko zna koji put govorite o potrebi usvajanja takozvane Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, ovog puta panično tražite hitno usvajanje Revidirane strategije. Zašto? Pod plaštom potrebe procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina?

Poštovani ministre, i Strategija za procesuiranje ratnih zločina iz 2008. godine je predvidjela procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina. Znate li koliko je tih predmeta procesuirano?

Veliki broj institucija i nevladinih organizacija dostavili su svoje primjedbe na prijedlog Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, a u svom zadnjem intervjuu i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH navodi da je Strategija neprovodiva, da su rokovi nerealni.

Zašto Ministarstvo pravde, na čijem ste čelu, ne prihvata ničije prijedloge – navodi se u dopisu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.