open-navfaktor-logo
search
Neispunjeno obećanje
Tahirović pisao Inzku: Zakon o negiranju genocida je spreman, čeka Vaš potpis
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem ga poziva da, kako je i obećao, proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida.
13.07.2021. u 09:28
get url
text

Tahirović je u otvorenom pismu podsjetio da je Inzko 2019. godine na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, u Potočarima, u samom mezarju obećao da će do 25. godišnjice genocida, tačnije do 11. jula 2020. godine, ukoliko Parlament Bosne i Hercegovine ne donesene zakon, iskoristiti svoja ovlaštenja i proglasiti Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina.

- Mi znamo da je Zakon spreman, da čeka samo Vaš potpis. Učinite to za mir, za pomirenje, a posebno zbog obećanja koje ste dali na svetom mjestu za svakog Bošnjaka, za svakog ozbiljnog i normalnog čovjeka. Nije korektno, niti ljudski da prekršite obećano. Uradili ste to, kao međunarodna zajednica, bezbroj puta, budite bar na kraju dosljedni principima koje zagovarate - poručio je Tahirović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.