open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Tahirović podržao Guterresa: Nadamo se da će se osnovati sud za ratne zločine na području Palestine
Nažalost, konflikt između Izraela i Palestine se nastavlja, ostavljajući duboki trag neizmjerne patnje i gubitaka. Nedavne izjave generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i izraelskog predstavnika u UN-u Gilada Erdana ukazuju na duboko podijeljeno mišljenje o uzrocima i rješenjima ovog dugotrajnog sukoba, saopćio je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.
26.10.2023. u 09:58
get url
text

- Prvo i najvažnije, moramo naglasiti da svaka izgubljena ljudska žrtva, neovisno o strani, predstavlja tragediju i neprocjenjiv gubitak. Civilni životi ne bi nikada trebali biti kolateralna šteta u ovim sukobima. Ujedinjene nacije su osnovane nakon strahota holokausta kako bi se spriječilo ponavljanje takvih zlodjela. To je suština njihove uloge - zaštita ljudskih prava i mirno rješavanje konflikata - naveo je Tahirović.

Dodao je da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres istakao važnost sagledavanja dubokih korijena ovog konflikta.

- On je prepoznao da nasilni napadi Hamasa nisu izolovani činovi, već dio dužeg perioda nesigurnosti i okupacije kojoj su palestinski ljudi bili izloženi. To je historija koja seže unazad 56 godina i ne možemo zanemariti ovu realnost.

Važno je napomenuti da generalni sekretar UN-a jasno osuđuje i napade Hamasa. Njegove izjave ne predstavljaju opravdanje za terorizam i ubijanje, već pokušavaju postaviti kontekst zašto se ovi konflikti dešavaju. Kritike gospodina Erdana kao da zanemaruju ovu suštinu - kazao je Tahirović.

Poziv na ostavku generalnog sekretara UN-a je, kako ističe, drastičan i neproduktivan.

- UN je forum za dijalog i diplomatsko rješavanje sukoba, a svaki razgovor o tome treba biti dobrodošao. Umjesto poziva na odstupanje, trebali bismo iskoristiti ovu priliku za otvaranje dijaloga i traženje rešenja koja će okončati patnje palestinskog naroda.

Podržavamo generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa u njegovim naporima da promoviše mir i istinu u ovom dugotrajnom konfliktu. Njegova hrabrost da istakne neugodne istine je ključna za napredak prema miru i stabilnosti na Bliskom istoku - naveo je Tahirović i dodao:

VEZANI TEKST - Nezadovoljni obraćanjem Guterresa: Izraelski ministar otkazao sastanak, ambasador pozvao na ostavku

- Nadamo se da će međunarodna zajednica nastaviti raditi zajedno kako bi se postigao pravičan i održiv mir u regionu. Također, nadamo se da će se osnovati sud za ratne zločine na području Palestine, kao što je to učinjeno za Ruandu i bivšu Jugoslaviju, kako bi se osigurala odgovornost za zločine počinjene tokom ovog sukoba.

Mir nije nemoguć, ali za njega je potrebno razumijevanje, suosjećanje i dijalog. To je naša zajednička odgovornost prema budućim generacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.