open-navfaktor-logo
search
Sprovođenje odluka
Tahirović: Saopćenje OHR-a dodatna uvreda za žrtve, tražimo smjenu ili javno izvinjenje Bradare
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović ocijenio je reakciju Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta na izjavu predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare, u kojoj je kazala za Darija Kordića kako "osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin", kao dodatnu uvredu za žrtve.
13.03.2023. u 14:15
get url
text

VEZANI TEKST - OHR o Bradari: Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ratni zločini nestali

- Saopćenje Ureda visokog predstavnika kojim pojašnjava predsjednici FBiH šta znači presuda, više liči na ukor nekom nedoraslom, a ne jasno i čvrsto opredjeljenje sprovođenja vlastith odluka. Odluke predhodnika su i njegove odluke. Smatramo da to nije rješenje i tražimo smjenu ili javno izvinjenje predsjednice FBiH kao i njenu posjetu Memorijalnom centru u Ahmićima. Sve drugo, pa i saopćenje OHR-a, je dodatna uvreda za žrtve - kazao je Tahirović. 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisalo je Uredu visokog predstavnika Christiana Schmidta, te uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata '92-'95, "16. april" Ahmići, zahtijeva od visokog predstavnika donošenje odluke o smjeni Lidije Bradara i zabranu obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, navodi se u njihovom saopćenju.

OHR se oglasio pojašnjavajući Bradari kako presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.