open-navfaktor-logo
search
Zločin ne zastarijeva
Tahirović: U presudama suda iz Haga dominira ime Nenada Stevandića
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović podsjetio je predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića i druge da nadležnosti koje su obuhvaćene imunitetom ne obuhvataju rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, jer je NSRS u obavezi da podržava taj poredak.
04.07.2023. u 14:07
get url
text

Tahirović je reagirao na izjavu Stevandića koji je rekao da narodne zastupnike štiti institut imuniteta normiran Ustavom RS-a i Poslovnikom NSRS-a.

- Imuniteti i zločini zamišljeni u glavama tadašnjih razbijača Bosne i Hercegovine, Miloševića, Karadžića, Krajišnika, Plavšić, Brđanina i drugih, odveli su ih u Hag. Ime Nenada Stevandića se nalazi u mnogim presudama suda iz Haga. Ratni zločin ne zastarijeva uprkos i unatoč nesposobnom Tužilaštvu u BiH, koje još ne čita presude suda iz Haga u kojima dominira ime Nenada Stevandića – navodi Tahirović.

Stevandić se, kako je dodao Tahirović u reakciji, nakon više od 30 godina služi istom retorikom kao i njegov prethodnik, ratni zločinac, Momčilo Krajišnik.

- Pozivamo Tužilaštvo BiH, ali i bilo kojeg tužioca u Tužilaštvu, koji drži do svog digniteta i svoje profesionalne časti i koji nije pod kontrolom, da pročita presude MKSJ i utvrdi zašto se ime Nenada Stevandića spominje u bezbroj presuda. Mi im se stavljamo na raspolaganje, ako se odluče za taj korak – dodao je Tahirović, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.