open-navfaktor-logo
search
Pročišćavanje zraka
Tais: Trebaju milioni maraka da izbacimo ugalj iz Sarajeva
Nijedan ugalj nije dobar za zrak jer svaki sadrži mnogo sumpora. I grijanje na drva zagađuje zrak, a pelet još više od drva, ističe Tais i dodaje također da treba što prije izgraditi Prvu transverzalu
08.01.2020. u 21:47
get url
text

Da bi se izbacio ugalj, najžešći zagađivač zraka u Kantonu Sarajevo, te smanjilo zagađenje od ispušnih gasova automobila potrebno je par stotina miliona maraka i deset godina da se pročisti zrak u Sarajevu, tvrdi Martin Tais, ekspert za kvalitet zraka i klimatske promjene.

- Prije svega moramo izbaciti ugalj iz Sarajeva. Aktuelna vlast treba pročitati šta je bivši gradonačelnik Sarajeva Emerik Blum svake godine planski radio na smanjenju zagađenja zraka. Svake godine mora se tačno utvrditi plan šta je potrebno uraditi i od plana se ne smije odstupati. Tako se treba raditi bar desetak godina da bi zrak bar bio podnošljivo čist – kaže Tais.

Prema zvaničnim podacima u Kantonu Sarajevo ima između 80.000 do 100.000 ložišta na ugalj, podsjeća naš sagovornik i dodaje:

- Ni jedan ugalj nije dobar za zrak jer svaki sadrži mnogo sumpora. I grijanje na drva zagađuje zrak, a pelet još više od drva. Pranje ulica slabo je rješenje za čišćenje zraka. Za 150 hiljada automobila u Kantonu Sarajevo moraju se proširiti ulice. Što prije izgraditi Prvu transverzalu da se rastereti i ubrza saobraćaj do Vogošće. Predlagao sam da se izgradi tunel kroz naselje Bjelave koji bi izlazio na Prvu transverzalu. Protok saobraćaja se mora ubrzati kroz grad i da ja ne putujem sat vremena od Ilidže do Baščaršije, to ne bi trebalo trajati više od 15 minuta. Treba napraviti Centar za saobraćaj koji bi upravljao protokom automobila 24 sata. Gradski saobraćaj trebao bi koristiti samo struju i ostala alternativna goriva – predlaže Tais.

O izgradnji toplovoda iz Termoelektrane Kakanj do Sarajeva priča se godinama i stručnjaci kažu da bi se smanjilo zagađenje u Sarajevu, a slaže se i Tais, ali...

- Ako bi topla voda došla iz Kaknja i samo ušla u instalacije Toplana Sarajevo, to ne bi bilo dovoljno. Ako bi topla voda iz termoelektrane došla i u kuće onih koji se griju na ugalj, to bi bilo dobro – smatra Tais.

Tais govori o urbicidu u Sarajevu, zbog neplanske izgradnje visokih zgrada koje sprečavaju provjetravanje grada koji se nalazi u kotlini.

- Zato nam se događa da navečer na Baščaršiji bude 20 mikrograma po metru kubnom, a na Otoci 300, pa i 400 mikrograma po kubnom metru. Čist zrak ne može prostrujati sa Ilidže - zaključuje Tais.

Akcione planove za smanjenje zagađenja zraka do sada je usvajala svaka kantonalna vlada. Međutim, niko nije ozbiljno ni počeo realizovati te planove. U ovome trenutku samo jači vjetar može očistiti zrak u Sarajevu, kao što se dogodilo proteklog vikenda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.