open-navfaktor-logo
search
Grad Sarajevo
Tajnim glasanjem odlučeno ko su dobitnici Šestoaprilske nagrade, Naša stranka nezadovoljna
Gradsko vijeće Grada Sarajeva tajnim glasanjem odlučilo je o dobitnicima Šestoaprilske nagrade za 2022. godinu.
16.03.2022. u 13:35
get url
text

Dobitnici Šestoaprilske nagrade za 2022. godinu su u oblasti nauke i obrazovanja prof. dr. Rifat Škrijelj, i u oblasti zdravstva i socijalne zaštite prim. dr. Željko Ler.

VEZANI TEKST - Avdo Huseinović i Rifat Škrijelj među kandidatima za dodjelu Šestoaprilske nagrade Sarajeva

Nagradu iz oblasti privrede sa 17 glasova dobija Privredno društvo za promet i usluge Alternativa d.o.o. Sarajevo.

Ostali kandidati nisu dobili dovoljan broj glasova.

Podsjećamo, u oblasti kulture i umjetnosti bili su predloženi Avdo Huseinović i Damir Imamović, te u drugim oblastima rada i stvaralaštva Borislav Boro Kontić i Mensur Bektić.

Za Huseinovića glasalo je devet vijećnika, dok je dvoje bilo protiv, sedam suzdržanih i sedam nevažećih listića.

Za Damira Imamovića glasalo je šest vijećnika, protiv su bila četiri vijećnika, suzdržanih je bilo osam, a nevažećih sedam listića.

Borislav Boro Kontić imao je pet glasova za, pet protiv, sedam je bilo suzdržanih vijećnika i osam nevažećih listića. 

Za Bektića je glasalo 12 vijećnika, protiv su bila tri vijećnika, dva suzdržana i osam nevažećih listića.

Nezadovoljan rezultatima glasanja bio je gradski vijećnik Vedad Deljković.

- Veoma sam tužan i razočaran neuspjehom Gradskog vijeća da 30 godina nakon opsade izglasaju Šestoaprilsku nagradu Avdi Huseinoviću koji se svih tih godina jako trudio da nas kroz svoje filmove podsjeća na istinu kojoj smo svjedočili i da nas tako drži budnim – kazao je Deljković.

Rezultate glasanja su komentirali iz Naše stranke kazavši kako nagradu za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti nije dobio Damir Imamović, bosanskohercegovački interpretator sevdalinke i autor, kao ni Boro Kontić za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva. 

- Žalimo zbog toga što naše kolegice i kolege u kategoriji "kultura i umjetnost" nisu u obzir uzeli da je Damir Imamović prije samo tri mjeseca proglašen najboljim umjetnikom Evrope. Damir Imamović je, kroz tradicionalnu bosanskohercegovačku muziku, njenu originalnu i inovativnu interpretaciju, ali i autorski rad uspio da naš grad i državu vratio na mapu međunarodne muzičke scene, jer se radi o značajnom priznanju koje dodjeljuje britanski magazin Songlines. O Bori Kontiću, koji također nije izabran, ne treba posebno govoriti. Ne prepoznati njega kao vrijednog za Šestoaprilsku nagradu znači ne smatrati vrijednim predratne emisije kao što su Primus, Top lista nadrealista ili Omladinski program Radija Sarajevo, kao ni njegov ratni rad ili poslijeratno pokretanje Mediacentra te niza projekata koji su unutar njega pokrenuti. Posebno je ponižavajuće da je Kontić zaobiđen i prošle godine – navode iz Naše stranke.

Iz Naše stranke kažu da će se zalagati da u budućnosti glasanje za Šestoaprilsku nagradu bude javno.

- Mnogima tajnost olakšava da glasaju po direktivi a ne kako oni sami misle i sigurno ne bi znali argumentovano objasniti zašto su glasali kako su glasali. Bilo bi zanimljivo čuti njihove argumente zašto nisu odabrali najbolje – navode iz Naše stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.