open-navfaktor-logo
search
Ogledalo države
Taksisti u TK polažu novi test: Ko je nekulturan, ne zna historiju i geografiju, ne može za volan
Ja bih volio da imamo test kao u Londonu sa 380 pitanja, koji se uči pet godina, kaže Neim Husić iz "Tuzla taxija"
24.10.2018. u 21:07
get url
text
Tuzla, taxi
Tuzla, taxi

Svi novi taksisti u Tuzlanskom kantonu morat će polagati ispit u kojem će, između ostalog, morati pokazati znanje iz historije i geografije, znati važnije brojeve telefona, lokacije zdravstvenih ustanova, institucija kulture poput biblioteka i muzeja. Test će sadržavati 20 pitanja, a za prolaz je potrebno tačno odgovoriti na najmanje 15 pitanja.

Do sada je 881 taksista polagao test, ali ovaj novi donesen je zbog usklađivanja sa Zakonom o cestovnom prijevozu na području TK i donosi brojne novine.

- Imamo novi priručnik za polaganje ispita za taksi vozača u kojem se, između ostalog, govori o kulturno-historijskom naslijeđu TK, značajanim privrednim, kulturnim i drugima događajima, prirodnim bogatstvima... Ima tih novina mnogo. Sve ovo ranije je bilo obrađeno vrlo kratko, a sada smo to proširili, jer smatramo da su taksisti, uz policajce, ogledalo države za sve one koji dođu u našu zemlju - kaže ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Na primjer, u priručniku za taksiste piše da je "najmlađu sahat-kulu u BiH sagradio je Husein-kapetan Gradaščević 1824. godine. Sahat na njoj je radio sve do 1942. godine, a kratko poslije 1945. godine sahat je bio popravljen, a onda se trajno pokvario".

- Ja bih volio da imamo test kao u Londonu sa 380 pitanja, koji se uči pet godina. Naš je cilj da svako ko dođe u Tuzlu i uđe u taksi odavde ode s pričom da su naši tasisti fina raja. Svi građani moraju znati da taksista ne smije pušiti u vozilu, tokom vožnje ne smije nositi kratke hlače, atletsku majicu ili papuče. Te zabrane nalaže zakon i svako ko vidi taksistu koji radi ove stvari može obavijestiti policiju i inspekciju, a propisana je kazna od 200 KM - kaže Neim Husić, predsjednik udruženja "Tuzla taxi".

Dodajmo da građani koji sjedaju na prednje sjedište u taksi vozilu moraju biti vezani, tako da i oni imaju odgovornost za svoje ponašanje, a ne samo vozači.

Pravilnik između ostalog nalaže da "vozilo mora biti uredno očišćeno i prozračeno, prije dnevnog stavljanja u saobraćaj kao i u toku saobraćaja. Na zahtjev lica koje se prevozi, vozač taksi vozila dužan je isključiti radio aparat, te osigurati sve potrebne preduvjete za komforan i siguran prijevoz putnika".

Nije baš londonski test sa 380 pitanja, ali dobro je znati da pored pravila ponašanja taksisti moraju ponuditi i neke informacije, stoga se ne ustručavajte da pitate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.