open-navfaktor-logo
search
Odgovor na prozivke
Tanović podsjetio NiP da su dio vlasti: Bilo bi politički korektno da se povučete sa izvršnih funkcija
Općina Novo Sarajevo i načelnik Hasan Tanović reagirali su na optužbe Općinske organizacije Naroda i pravde Novo Sarajevo na netransparentnost prilikom nabavke ukrasne rasvjete i klizališta, za Vilsonovo šetalište.
24.02.2023. u 11:20
get url
text

VEZANI TEKST - NiP protiv Tanovića: Traže odgovore za nabavku novogodišnje rasvjete i potrošenih 400.000 KM

Svi procesi koje obavlja općinska administracija, tvrde iz Općine, transparentni i pod konstantnim nadzorom kako formalnih zakonskih i političkih, tako i predstavnika civilnog društva i građana u Bosni i Hercegovini. 

- Pojedini vijećnici Općinske organizacije Narod i Pravda od samog početka mandata do danas čine sve kako bi onemogućili efikasan i nesmetan rad općinske administracije kako kroz opstrukcije u radu općinskog vijeća, tako i kroz realizaciju aktivnosti određenih tijela / komisija u Novom Sarajevu o čemu će javnost biti upoznata u narednim danima.

Iznošenjem veoma često površnih, neargumentovanih i pogrešno protumačenih činjenica na račun općinske administracije, kako zbog nepoznavanja zakonskih regulativa, nedovoljnog nivoa obrazovanja i iskustva pojedinaca, tako i zbog prikupljanja jeftinih političkih poena, naše sugrađane i širu javnost dovode u zabludu i stvaraju dojam da u Općini vlada haos i bezvlašće, dok u isto vrijeme zaboravljaju da su upravo oni dio vlasti, procesa i svih upravljačkih struktura u Novom Sarajevu - navode iz Općine te dodaju:

- Ako je sve već tako netransparentno, haotično i bez reda, kako tvrde iz Općinske organizacije Narod i pravda Novo Sarajevo, putem zvaničnih stranica na socijalnim mrežama i pojedinih portala, bilo bi politički korektno da se odmah povuku sa svih izvršnih političkih funkcija i kao konstruktivna opozicija dopuste strankama i pojedincima koji to žele da privedu ostatak mandata kraju, a sugrađani će svakako svoju ocjenu i sud dati na narednim izborima.  

Napomenuli su da Općina Novo Sarajevo ima izuzetne odnose sa svim predstavnicima političke organizacije Narod i Pravda na Kantonalnom nivou kako u Vladi Kantona, tako i u svim kantonalnim preduzećima, te će i u narednom periodu nastaviti sve aktivnosti i planove koji su proistekli iz "Sarajevkog dogovora".

U nastavku su se referisali na temu o kojoj Općinska organizacija Narod i pravda Novo Sarajevo "u saradnji sa nekoliko vijećnika poznatih po iznošenju nepotpunih i iskrivljenih informacija prethodnih sedmica konstantno dezavuiše javnost načinom na koji iznosi određene i ograničene informacije", a u vezi s projektom postavljanja dekorativne praznične rasvjete na Vilsonovom šetalištu i provođenje postupka javne nabavke. 

Kako kažu, na osnovu Statuta Općine Novo Sarajevo, Općinsko vijeće u okviru svojih nadležnosti vrši nadzor nad radom organa i službi Općine u skladu sa zakonom i tim Statutom.

U skladu sa navedenim Statutom, podsjećaju, ne postoji propis koji daje ovlaštenje Općinskom vijeću da preispituje provedene postupke javnih nabavki, niti je ovakvo ovlaštenje utvrđeno Statutom Općine Novo Sarajevo.

- Uprkos tome, nakon što se po zahtjevu Kolegija Općinskog vijeća, na dnevnom redu 22. redovne sjednice našla Informacija koja, između ostalog, uključuje i provedenu javnu nabavku za dekorativnu rasvjetu, nadležna općinska služba je radi transparentnog informisanja, kako Općinskog vijeća, tako i javnosti dostavila detaljno obrazloženje o provedenoj javnoj nabavci - naveli su iz Općine.

Pored toga, naveli su kako je vijećnicima dostavljena i dokumentacija koju je općinska služba, poštivajući odredbe Zakona o javnim nabavkama, Zakona o zaštiti ličnih podataka i odredbe potpisanih ugovora o povjerljivosti, mogla dostaviti.

- Za dokumentaciju koja, u skladu sa pomenutim zakonima nije mogla bit dostavljena, vijećnicima je u prostorijama nadležne službe bio omogućen uvid u istu. Dakle, konstatacija pojedinih vijećnika NiP Novo Sarajevo su netačne, zlonamjerne i iznesene u svrhu dovođenja javnosti u zabludu - saopćeno je.

Potom su naveli nekoliko, kako kažu, veoma bitnih činjenica pojedini vijećnici Naroda i pravde Novo Sarajevo svjesno i namjerno prešućuju, da li zbog neznanja ili nekog drugog razloga, a to su:

-  Navedeni postupak javne nabavke proveden je putem OTVORENOG POSTUPKA, prema Planu javnih nabavki za 2022. godinu, (ovaj vid postupka se smatra kao najtransparentniji način JN)

- Nakon završetka postupka, potpisan je OKVIRNI SPORAZUM na period od 2 (dvije) godine sa ukupnom vrijednošću od 399.999,79 KM (sa PDV-om), a koji podrazumijeva nabavku i ugradnju dekorativne rasvjete u dvije faze u Vilsonovom šetalištu,

- Ono što, također, spomenuti vijećnici konstantno prešućuju jeste činjenica da se oko 25 posto ove nabavke odnosi na dio i dionicu šetališta koja pripada području Općine Centar. 

- Dakle, kako je i ranije bila praksa sa javnom rasvjetom, Općina Novo Sarajevo je uz saglasnost Općine Centar u okviru ove nabavke planirala i pokrenula nabavku za dio Vilsonovog šetališta koji se nalazi na njihovoj teritoriji.

- Prva faza ovog projekta realizovana je potpisivanjem Ugovora u vrijednosti od 289.313,45 KM, a ne 400.000,00 KM kako navode i podrazumijevala je: postavljanje reflektora za osvjetljenje drveća, modularnih visećih linijskih dekoracija, svjetlećih figura, te dekoraciju stubova.

- Druga faza Okvirnog sporazuma realizovat će se u narednom periodu kroz nabavku: svjetlosnih skulptura i dodatnih svjetlosnih elemenata, reflektora, stubne dekoracije i tematskih visećih elemenata.

VEZANI TEKST - Općina Novo Sarajevo novogodišnje ukrase platila 400 hiljada KM, znatno više od ostalih općina i Grada Sarajeva

Naopmenuli su je prilikom izrade projekta dekorativne rasvjete na Vilsonovom šetalištu, na bazi kojeg je i provedena javna nabavka, primijenjen je inovativan pristup kreiranja prostora putem svjetla, a isti je izradio specijalizirani tim dizajnera i inžinjera.

Tanović prilikom razmatranja ove Informacije od strane Općinskog vijeća pozvao vijećnike Naroda i pravde da djeluju u okviru svojih ovlaštenja i dostavljene dokumente ne koriste u svrhu populizma, već ukoliko smatraju da postoji sumnja da ovaj postupak nije zakonito proveden, iste dostave nadležnim organima.

- Svako drugačije postupanje je potpuno nesvrsishodno i služi zamajavanju javnosti i prikupljanju jeftinih političkih poena - zaključili su iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.