open-navfaktor-logo
search
Na Facebooku
Tanović se pohvalio snimkom kako vozi auto koje je Općina iznajmila za 90.000 KM
Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović na svom je Facebooku objavio videosnimak na kojem vozi električni automobil kojeg je Općina Novo Sarajevo na čijem je čelu iznajmila na četiri godine za blizu 90.000 KM.
25.05.2022. u 17:33
get url
text

Danas je na Vilsonovom šetalištu Općina organizirala svečanu primopredaju ovog automobila.

VEZANI TEKST - Tanović pojasnio zašto je iznajmio automobil za blizu 90.000 KM

Ugovorom sa firmom Porsche Leasing, koji je nakon provedenog postupka javne nabavke izabran kao najpovoljniji ponuđač, definisano je pružanje usluga iznajmljivanja putničkog motornog vozila Volkswagen ID.4, putem operativnog lizinga.

Električni automobili iznajmljen je na period od četiri godine, a cijena najma iznosi blizu 90.000 KM. Dakle, Općina Novo Sarajevo neće biti vlasnik automobila nakon ovog perioda od četiri godine.

- Kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije ili politički malicioznih spinovanja, treba napomenuti da nabavka električnog vozila nije nikakvo ad-hoc rješenje, nego samo jedna u nizu aktivnosti koje smo do sada sproveli na zaštiti okoline i smanjenju zagađenja. Imperativ Općine i kroz Integriranu strategiju razvoja je zaštita okoliša i prelazak sa svih fosilnih goriva na čistu, obnovljivu energiju – kazao je Tanović.

U opisu objavljenog videa Tanović je naveo da "kao ljekar, profesionalac i čovjek, želi naglasiti da će bez kalkulisanja stavljati zdravlje i interes svakog građanina pojedinačno ispred materijalnog i političkog".

Reakcije građana u komentarima na društvenim mrežama nisu baš bile pozitivne kako je Tanović očekivao. Između ostalog, zamjerka je i na tome što će Općina dati ogroman novac, a takav automobil se mogao i kupiti za otprilike isti iznos i bio bi vlasništvo Općine.

A evo i kako su korisnici Twittera prokomentirali Tanovićevu "premijernu" vožnju... 

Neki su u komentarima primijetili i da Tanović vozi bez sigurnosnog pojasa.

Inače, građani koji žele preći sa klasičnih na električne automobile mogu računati na subvencije Vlade Federacije BiH, koja je usvojila Program utroška sredstava tekućih transfera pojedincima, čime im je omogućeno dobivanje ukupno 1.000.000 KM na ime poticaja pri kupovini električnih automobila. Visina iznosa koji se dodjeljuje kao finansijski poticaj pojedincima je za električna vozila 10.000 KM, a za hibridna električna "plug-in" i hibridna "full hybrid" vozila po 5.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.