open-navfaktor-logo
search
Press u kantonu
Tanovićev film "Deset u pola": Forto jedno, CineStar drugo, ko govori istinu
U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održana press konferencija povodom, kako su to kazali, "odbijanja kompanije Blitz CineStar iz Hrvatske u BiH da prikaže komediju Danisa Tanovića "Deset u pola"". 
26.11.2021. u 11:07
get url
text

Novinarima su se obratili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, bosanskohercegovački režiser Pjer Žalica, predsjednica Udruženja filmskih radnika u BiH Elma Tataragić i producent Jovan Marjanović. 

Premijer Forto kazao je "da se svaka uložena marka u film vraća trostruko".

- Nedopustivo je da mi ulažemo u nešto za šta svi znaju da je dobar proizvod i da neko iz nekih svojih poslovnih razloga, po meni nerazumnih, da blokira naše proizvode - kazao je premijer.

Producent Jovan Marjanović istakao je da film "Deset u pola" neće igrati u preko 50 posto kina koji su pod kontrolom Blitz CineStar.

VEZANI TEKST - Forto drži press, oglasili se iz CineStara: Zašto neće biti prikazan Tanovićev film "Deset u pola"?

- Ono što je dovelo do ovog trenutka jeste jedna praksa koja je evidentna, a to je da domaći proizvod nema mjesta na domaćem tržištu. To nije prvi put u slučaju ove kompanije. Ovdje imamo film koji je za publiku i koji dokazano vraća film u kina. Ovo nisu poslovne odluke i ovakve se odluke donose van naše zemlje. Radi se o kompaniji koja dolazi iz Hrvatske - kazao je Marjanović. 

Elma Tataragić navodi da se ovdje pravi problem u smislu da film ne može doći u dodir sa publikom. 

- Ovo sve nas dovodi do onoga o čemu mi govorimo već dugo vremena. Mi smo se do sada snalazili i tražili prostore i rupe, međutim to snalaženje smo iscrpili i sada je potrebno da zakon reguliše i zaštiti naš film i umjetnost na domaćem tržištu. Kinematografije poput naše, koje spadaju u one sa niskim proizvodnim kapacitetom, se u plasiranju proizvoda oslanjaju na vlastito tržište. Mi sada postajemo onemogućeni i to je zaista alarmantno. Obraćam se kao predsjednica udruženja, scenaristica i profesorica ASU i imam potrebu reagovati zbog mladih ljudi u koje ulažemo, a koji će na ovom primjeru vidjeti da nema prostora za njihove filmove kada do toga dođe - kazala je.

Pjer Žalica ističe da je šokiran činjenicom da se domaći film ne može pustiti u domaćem kinu. 

- Meni je to nelogično sa ekonomskog, ljudskog i kulturoškog aspekta. Ja se nadam da se ovdje radi o nesporazumu i da je ovo neka brzopleta procjena. Ovakva odluka mene kao filmskog autora vrlo uznemiruje - istakao je bosanskohercegovački režiser.

Iz CineStara su poručili da se "potpuno neopravdano pokušava kreirati pritisak na njihov kino lanac".

- CineStar smatra potpuno neopravdanim da se trenutno pokušava kreirati pritisak na njihov kino lanac, jer film "Deset u pola" reditelja Danisa Tanovića neće biti na repertoaru u Bosni i Hercegovini, posebno iz razloga što je svima poznato da je CineStar zainteresiran za prikazivanje Tanovićevog filma, međutim pozvali su distributera da pruži uvjete koji će to omogućiti.

Ističu da je razlog trenutne situacije oko filma "Deset u pola" reditelja Danisa Tanovića isključivo u tome što sa distributerom nisu uspjeli postići komercijalni dogovor oko bitnih elemenata igranja filma u kinima, a posebno vremenskog perioda između prikazivanja u kinima i prikazivanja putem drugih medija, te raspodjele prihoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.