open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Tarikatski centar je tijesno povezan s džematom i džamijom, s ljudima koji teže ispravnosti i duhovnoj čistoti
Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Tarikatski centar, a pod pokroviteljskom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, danas su u Gazi Husev-begovom hanikahu u Sarajevu upriličili svečanu akademiju povodom 45 godina od osnivanja Tarikatskog centra.
03.06.2023. u 13:05
get url
text
Tarikatski centar, svečana akademija
Tarikatski centar, svečana akademija

Obilježavanje ove značajne godišnjice je program kojim se zatvara manifestacija "Dani džemata i džamija", koju organizuje Uprava za vjerske poslove, a akademiji su prisustvovali brojni gosti, reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjednik Tarikatskog centra šejh Ćazim Hadžimejlić, predstavnici Rijaseta Islamske zajednice, šejhovi, gosti iz zemalja regiona i svijeta i brojni drugi.

- Zašto je nama muslimanima važan Tarikatski centar, zašto je uvršten u ovu manifestaciju? Odgovor na ovo pitanje bi mogao biti: zato što je tijesno povezan s džematom i džamijom, s ljudima koji teže ispravnosti i duhovnoj čistoti; i blizini Božijoj. Nije nepoznato da bosanskohercegovački muslimani baštine dugu historijsku prisutnost tesavufa na našim prostorima, da održavaju kontinuitet i njeguju jednu posebnu crtu velike kulture islama. Islam je, zapravo, ovdje i započeo s tesavufom - kazao je danas u svom obraćanju prisutnim reisu-l-ulema Kavazović.

Poručio je da će "Tarikatski imati punu podršku Islamske zajednice, kao njen neodvojivi dio, i širom otvorena vrata".

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Tarikatskog centra šejh Ćazim Hadžimejlić podsjetio je na jedinstvo Tarikatskog centra i Islamske zajednice.

- Zahvaljujemo reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću. Ovo je jedno tijelo, jedna duša, jedna Bosna i Hercegovina, jedno lijepo druženje. Danas ćemo dodijeliti i priznanja onima koji su svoje živote posvetili vjeri. Posebno mi je drago što danas imamo posebne goste, iz mnogo država. Tesavuf nema granica, tesavuf ima jedinstvo, ljubav, put prema Allahu. Svako na svoj način i u svom mjestu nastoji da hizmetu islamu, irfanu, tesavufu - naglasio je Hadžimejlić.

Jubilej Tarikatskog centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svjedoči o ustrajnosti da se poziva na dobro, a odvraća od svega što je zlo.

- Tarikatski centar je formiran prije 45 godina s osnovnim zadatkom razvijanja bratskog međutarikatskog odnosa i koordinacije rada sa svim institucijama i organima Islamske zajednice, a na dobrobit muslimana. Mi smo jedinstveno tkivo, sa zajedničkim temeljom kroz ljubav - kazao je generalni sekretar Tarikatskog centra, šejh Sead Halilagić.

Na svečanoj akademiji su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima: Ismail ef. Smajloviću, hafizu Zilki Žolji, šejhu Seadu Halilagiću, šejhu Halilu Brzini, šejhu Edibu Kraviću, šejhu Huseinu Hadžimejliću i šejhu Nijazu Džindi, koji je ovo priznanje poklonio svom šejhu - šehidu Mehmedu Hafizoviću.

Poseban poklon šejh Hadžimejlić uručio je i reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću. 

U okviru programa obilježavanja 45. godišnjice, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci bit će otvorena i izložba "Tarikatski tadževi", koja će postavljena do 8. juna, a večeras će u Multimedijalnom centru Kovači, s početkom u 21.00 sat, biti održan svečani koncert (sema i devran).

Akademija 4.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.