open-navfaktor-logo
search
Šta će reći u SDP-u
Tegeltija: Direktor UIO treba biti Srbin iz RS-a
Ministar finansija Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je da bi direktor Uprave za indirektno oporezivanje trebao biti Srbin i to iz entiteta Republika Srpska. 
15.02.2023. u 19:25
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić o tome kome će pripasti UIO: Mi ćemo insistirati, šta će onda SNSD učiniti?

On je u izjavi za BHRT naglasio da je sadašnjem direktoru UIO Miri Džakuli mandat istekao u julu 2020. godine, te da su stvorene sve pretpostavke da se sprovede procedura i da se nakon 20 godina na čelu Uprave nađe Srbin iz RS-a.

S druge strane, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nedavno je najavio kako nema namjeru da UIO bude u rukama SNSD-a.

- Za ovih 20 godina od kada postoji UIO, 16 godina ministar finansija je bio iz FBiH i 20 godina su bili direktori iz FBiH. Ne želim da komentarišem to što govori gospodin Nikšić. Vjerovatno ima svoje razloge i motive - rekao je Tegeltija.

Istakao da je bio sastanak na kojem je dogovarana raspodjela institucija, kojem su prisustvovala dva predstavnika iz Republike Srpske i devet iz FBiH, od kojih su dva bila iz SDP-a.

- Mi znamo šta smo u tom trenutku dogovorili. Zabrinjava činjenica da ono što mi dogovaramo na tim sastancima, počnu da dolaze neka drugačija tumačenja svih ljudi koji su tu bili prisutni. Da li je promjena stavova rezultat nekih unutrašnjih njihovih odnosa? Možda je razlog i to što nije formirana vlast u FBiH - naveo je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.